Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Galatasaray Lisesi’nin 150. Yılını İki Sergi ile Kutluyor!
Basın Toplantısı: 13 Eylül 2018, 09:30, Pera Müzesi
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kültür sanat alanında faaliyet gösteren iki kardeş kurumu Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında iki ayrı sergiyi sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturuyor. Pera Müzesi’ndeki “Mektep Meydan Galatasaray” sergisi Galatasaray Lisesi’nin yeri, işlevi, tarihi ve mekânıyla ilişkilenen güncel yapıtları bir araya getirirken, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndeki “Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)” sergisi mektebin 1868’den bu yana süren nitelikli insan yetiştirme vizyonundan kesitler sunan kapsamlı bir arşivi gün yüzüne çıkartıyor.
Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumları arasında yer alan Galatasaray Lisesi’nin 150 yıllık geçmişini mercek altına alan iki sergi düzenliyor. 14 Eylül’de ziyarete açılacak olan sergiler, bir eğitim kurumu ve hafıza mekânı olarak Galatasaray Lisesi’ne, yapısından işlevine, mekânından kent içindeki konumuna, tarihsel öyküsünden mezunlarına kadar geniş bir çerçeveden bakıyor. Sergiler, Galatasaray Lisesi’nin katmanlı yapısını gözler önüne sererken, bu ikonik okulun yeniden keşfedilmesini ve farklı açılardan görülmesini amaçlıyor.
Güncel sanatçıların gözünden Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Meydanı
Pera Müzesi’nde 14 Eylül – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında görülebilecek “Mektep Meydan Galatasaray” sergisi, binanın köklü geçmişine ve okul vasfına referansla isim bulurken, Türkiye’nin sosyopolitik belleğine yerleşmiş kamusal alanlardan biri olan Galatasaray Meydanı ile ilişkisine de atıfta bulunuyor. Çoğu sergiye özel ve yeni üretilen resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf, video, ses ve performans gibi farklı mecralardan yapıtları bir araya getiren serginin küratörlüğünü Çelenk Bafra üstleniyor. Sergide Ali Kazma, Antonio Cosentino, Barış Göktürk, biriken (Melis Tezkan, Okan Urun), Burak Delier, Cemal Emden, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan, Vahit Tuna’nın çalışmaları yer alıyor.
Serginin çok katmanlı bir mekân ve eğitim kurumu olarak Galatasaray Lisesi’nin görsel sanatlar aracılığıyla farklı açılardan okunmasına vesile olacağını belirten Çelenk Bafra, kişisel deneyimlerini sanat pratiklerine aktaran Galatasaray Lisesi mezunu sanatçılar kadar, okulla özel bir bağı olmasa da 150 yıldır kente mâl olan bir yapıya meydandan, yani dışarıdan bakıp araştıran sanatçıların da davet edilmesinin sergiye perspektif kattığını vurguluyor. Bafra’ya göre “Mektep Meydan Galatasaray” sergisi, “mektebin içindekileri sanatçıların gözünden “meydan”a çıkarıp sanat aracılığıyla tartışarak kamuya açmaya çalışıyor.”
Kapsamlı arşiv İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaretçiyle buluşuyor
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 14 Eylül 2018 – 23 Şubat 2019 tarihleri arasında görülebilecek “Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)” sergisi, bir kamu kuruluşunun nadir rastlanır özerk kurumsallaşma öyküsünde saklı olan ilhamı paylaşma amacı güdüyor. Mektebin tarihsel öyküsünü ve vizyonunu gözler önüne seren sergi, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Müzesi koleksiyonları ile mezunların arşivlerinden derlenen fotoğraf, film, efemera ve mektebin farklı dönemlerinde kullanılmış pek çok obje gibi çeşitli orjinal malzemelerden oluşuyor. Serginin küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar üstleniyor.
Tevfik Fikret tarafından “Batıya açılan pencere” olarak nitelendirilen Galatasaray’ın eğitim kurumları bütünü ve bir kültür destekçisi olduğunu belirten küratör İzzeddin Çalışlar, kurumun modern eğitimin ülkemize girişinde ve yaygınlaşmasında öncü olduğunu ve benimsediği eğitim modeli ile bir çok eğitim müessesesine örnek teşkil ettiğini vurguluyor. İzzeddin Çalışlar, donanımlı yönetici ve hocaların önderliğinde kurumun bugün, edebiyatçılardan ressamlara, gazetecilerden usta aktörlere, müzisyenlerden akademisyenlere, sanayici ve iş insanlarından siyasetçilere göz kamaştırıcı bir mezunlar portföyüne sahip olduğuna dikkat çekiyor.
“Mektep Meydan Galatasaray” sergisi 14 Eylül 2018 – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde, “Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)”sergisi 14 Eylül 2018 – 23 Şubat 2019 tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Pazar günleri hariç haftanın her günü 10:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebilir. Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.iae.org.tr
Küratör Çelenk Bafra Hakkında
Beyoğlu Anadolu Lisesi’nden sonra Galatasaray Üniversitesi’nde Fransızca sosyal bilimler hazırlığının ardından siyaset bilimi ve kamu yönetimi okudu. Université Aix Marseille’de sanatın kültürel medyasyonu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde kültürel ve entelektüel tarih alanında lisansüstü öğrenim gördü. Avrupa’daki sanat enstitülerinden küratöryel çalışmalar alanında akademik ve profesyonel araştırma bursları aldı. Bağımsız olarak Türkiye ve Avrupa’da küratörlük yapan, yazan ve Açık Radyo’da “Hariçten Sanat” adlı bir program hazırlayan Bafra, 2017 sonuna kadar İstanbul Modern’de sergiler ve programlar direktörü ve küratör olarak çalıştı. Öncesinde 10 yıl çalıştığı İKSV bünyesinde İstanbul Bienali direktörü, Fransa’da Türkiye Mevsimi artistik koordinatörü, Paris’teki Cité des Arts Türkiye Atölyesi kurucu direktörü ve Venedik Bienali Türkiye Pavyonu danışmanı gibi farklı görevler aldı. AICA Türkiye ve CIMAM üyesi Bafra, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Marsilya’daki Akdeniz ve Avrupa Medeniyetleri Müzesi MuCEM’in ilk dört yılında yönetim kurulunda görevlendirildi.
Küratör İzzeddin Çalışlar Hakkında
İstanbul’da doğdu. Maçka İlkokulu (1975), Galatasaray Lisesi (1984) ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (1991) bitirdi. 1986-96 yıllarında kurucu ortağı olduğu Panajans ve Her Mecra reklam ajanslarında reklam yazarlığı, kreatif direktörlük ve ajans başkanlığı yaptı. 1986’dan itibaren sinemada çeşitli dönemler, çeşitli görevler aldı. Reklam ve halkla ilişkiler şirketlerine yazarlık hizmeti verdi. 1996’da serbest yazar olarak çalışmaya başladı, gazete ve dergilerde gezi, sanat, mizah, magazin ve iletişim üzerine yazıları yayımlandı. Yazar, çevirmen ve editör olarak yüzü aşkın kitaba imza attı. Galatasaray Derneği Divan Kurulu, Galatasaray Spor Kulübü Genel Kurulu ve Galatasaray Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti’nde üye olarak yer almaktadır.
Pera Müzesi Hakkında
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olarak nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla 2005’te kurulan bir özel müzedir. Orijinali 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının, 2005’te cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak renove edilmesiyle inşa edilen yeni binasında faaliyet göstermektedir. Koleksiyonları, aralarında Jean Dubuffet, Joan Miró, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Alberto Giacometti gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarının bulunduğu süreli sergileri ve kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Hakkında
Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun binyıllar içinde biçimlenen “büyük kent” kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler düzenleyerek elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve yayın yoluyla kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.