İSTANBUL’DA DENİZ SEFASI – Karaköy Mono

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisi kapsamında, Yeşilçam filmlerinden derlenen plaj sahnelerini galerisinde izleyiciyle buluşturuyor. Seçki, 1951’den 1967’ye uzanan süreçte İstanbul’un plajlarına ve plaj kültürüne dair önemli ipuçları sunarken, Yeşilçam’da nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi ortaklığıyla sunulan “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisinde dönemin plajlarından kesitler içeren bir seçki sunuyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, bu sergi kapsamında galerisini bir izleme odasına dönüştürüyor ve ziyaretçileri, Yeşilçam filmlerinden hareketle nostaljik bir yolculuğa çıkartıyor. Seçki, Esat Özgül, Şadan Kamil, Metin Erksan, Osman F. Seden, Ömer Lütfi Akad gibi Türk sinemasının unutulmaz yönetmenleri ile İsmail DümbüllüMünir Özkul, Neriman KöksalZeki Müren, Sadri Alışık,Çolpan İlhanEşref Kolçak, Belgin Doruk, Muhterem Nur, Öztürk Serengil ve Gazanfer Özcan gibi usta oyuncuları bir araya getiriyor.

“İstanbul’da Deniz Sefası” sergisine eşlik eden seçkide, on üç filmden nostaljik kesitler izleyiciyle buluşuyor; Ne Sihirdir Ne Keramet (1951), Edi ile Büdü Tiyatrocu (1952), Cingöz Recai (1954), Gurbet (1959), Yalnızlar Rıhtımı (1959), Gece Kuşu (1960), Biz İnsan Değil miyiz? (1961),Affetmeyen Kadın (1964), Kırk Küçük Anne (1964), Plajda Sevişelim (1964), Taçsız Kral (1965), Yasak Sokaklar (1965), Kara Duvaklı Gelin (1967).

10. yıla özel sergi: “İstanbul’da Deniz Sefası”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 10. yıldönümünü koleksiyonlarından yola çıkarak, çeşitli özel ve kurumsal koleksiyonların da katkılarıyla derlenen “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisiyle kutluyor. Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde sergilenen “İstanbul’da Deniz Sefası” projesi, denizin kent yaşamının bir parçası olması ve plaj kültürünün oluşması ile birlikte değişen toplumsal yapıyı gözler önüne seriyor, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan süreçte kent halkının boş zaman değerlendirme normlarındaki değişimine, toplumsallaşmasına değiniyor. Küratörlüğünü tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın üstlendiği sergi, fotoğraf, dergi, karikatür ve kitap gibi orijinal malzemeleri izleyiciyle buluşturuyor. Enstitü’nün sergi salonları, Yeşilçam filmlerindeki plaj sahnelerinden oluşan bir seçki ve plaj üzerine yayınların derlendiği bir okuma odasına dönüştürülüyor.

26 Ağustos 2018 tarihine kadar Pera Müzesi’ndeki ana sergiye eşlik eden, film kesitlerinden oluşan seçki ve okuma odası, Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, Pazar günleri hariç hafta içi her gün 10:00 – 19:00 saatleri arasında ücretsizziyaret edilebilir.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

http://www.iae.org.tr