“Bir Vizyonun Mimari Anatomisi” – Karaköy Mono

Türkiye’nin ilk ve en büyük online yemek siparişi sitesi Yemeksepeti’nin, alanında öncü mimarlık şirketlerinden Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık iş birliğiyle gerçekleşen ilk ofisi Yemeksepeti Kampüs ve 2017 yılında hayata geçirdiği yeni ofisi Yemeksepeti Park kitap oldu. YEM Yayın’dan çıkan ‘yemeksepeti.ofis: Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’, farklı üslubu, eğlenceli dili ve tasarımıyla, klasik pazarlama ve girişimcilik kitaplarından ayrışıyor. Kitap şirket büyütme, pazarlama, kurum kimliği, kurum kültürü gibi başlıkların mimari ile ileri taşınmasını anlatıyor.

İstanbul, Levent’te 10 bin m2’lik bir alanda konumlanan ve yaklaşık 6 ayda tamamlanan Yemeksepeti Park, çalışanlarına mutlu bir çalışma hayatı sunma hedefiyle tasarlandı. 7/24 yaşayan, enerji dolu bir ofis ortamını yansıtmanın yanı sıra Yemeksepeti kurum kültürünün en önemli öğeleri olan ‘şeffaflık’ ve ‘dinamizm’in tüm ofiste yansıtılması da hedeflendi. İki şirketin iş birliğiyle ortaya çıkan ve bu yaratıcı ofisin tasarımına şahitlik eden kitap hem Yemeksepeti’nin kuruluşundan Yemeksepeti Park’a uzanan hikayesinden hem de çalışanlardan izler taşıyor.

Yemeksepeti 2017 yılında Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık ile beraber yeni ofisi Yemeksepeti Park’ı hayata geçirmişti. İki şirketin iş birliği ile bu ilham verici ofis, ‘yemeksepeti.ofis: Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’ adıyla kitaplaştırıldı.

yemeksepeti.ofis: Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’, içerik açısından bir yandan doğru iş birliğinden doğan sonuçları gösterirken bir yandan da iş yerindeki verimliliğin başarıya olan etkisine yönelik sonuçlarını örnek bir vaka olarak görselleştirildiği bir kitap olarak öne çıkıyor.

Yem Yayın’dan çıkan yemeksepeti.ofis: Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’ kitabı, alışılagelmiş pazarlama ve girişimcilikkitaplarından farklı bir üslup ve tasarım yaklaşımıyla, türünün ilk örneği olarak dikkat çekiyor. Kitapta Yemeksepeti’nin Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık tarafından hayata geçirilen son iki ofisinin sıra dışı tasarım yolculuğu okuyucular ile paylaşılıyor. Kitapta şirket büyütme, pazarlama, kurum kimliği, kurum kültürü gibi başlıkların mimari ile ileri taşınması aktarılıyor.

İşverenden, girişimciye, tasarımcıdan, mimara, yöneticiden, öğrencilere kadar her alandan kişiye ilham verecek kitap, farklı alanlarda başarılı olmuş fakat aynı noktada buluşabilmiş iki şirketin başarılarının iç içe sunulduğu ve iş birliği ile yaratılan dönüşüm hikayesini anlatan bir tasarım ve yapım macerası olarak raflardaki yerini aldı.

Yem Yayın’dan çıkan ‘yemeksepeti.ofis: Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’, tüm önemli kitap satış noktalarında okuyucular ile buluşuyor.

Sürecin tanıkları kitaba yön veriyor

Yemeksepeti’nin son ofisi Yemeksepeti Park’a kadar uzanan, yıllar içerisindeki dönüşüm hikayesinin sunulduğu bu kitapta bir yandan okuyuculara ufuk açıcı ve tamamen şeffaf tasarım süreci gösterilmek istenirken bir yandan da diğer şirketlere örnek teşkil etmek hedefleniyor. Yemeksepeti’nin son iki ofisinden görsel malzemelerle zenginleştirilmiş tasarım odaklı iş birliğinin sonuçlarının sergilendiği kitabın en ilgi çekici özelliği ise, iki kurumdan da projelere doğrudan katkıda bulunmuş çalışanların sürece dair gördüklerini ve yaşadıklarını anlatmış olmaları.

‘Mutlu bir çalışma hayatı için yapılan işi sevmek yetmiyor, nasıl bir ortamda çalışıldığı da önem taşıyor.’

Çalışan odaklı yeni nesil ofislerin Türkiye’deki temsilcilerinden biri olan Yemeksepeti için bu kitap çalışanına verdiği değeri kanıtlar nitelikte. Kurumun başarısı da çalışanların günlük iş ortamındaki stresinden uzaklaşmasını sağlayan yenilikçi ofis ile çalışan verimliliğinin artırılmasından geliyor.

Modern toplumlarda çalışanların günün önemli bir bölümünü, hatta evde geçirilen süreden fazlasını ofiste geçirdiklerini söyleyen Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın: ‘Mutlu bir çalışma hayatı için yapılan işi ve mesleğini sevmek yetmiyor, nasıl bir ortamda çalışıldığı da önem taşıyor. Bugün çalışma ortamının çalışan verimliliğini en çok etkileyen faktörler arasında olduğu bir gerçek. Bizim yenilikçi çalışma ortamımız Yemeksepeti Park’ın dönüşüm hikayesini anlatan ‘yemeksepeti.ofis: Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’, eğlenceli ve samimi diliyle diğer mimari kitaplardan farklılaşıyor. Her alandan bireye ilham niteliğindeki kitabımız iki şirketin deneyimlerini birleştirerek ortaya nasıl verimli sonuçlar çıkarabileceğini gösteriyor’ dedi.

Kurum kültürünü bu düşünce yapısıyla şekillendiren Yemeksepeti, işyerindeki verimden kazanılan meyvelerin bir tasarım öyküsüne dönüştüğü kitabı ile bir yandan işveren ve tasarımcı arasındaki bağın başarılı sonuçlar doğurduğu bir yandan da çalışma ortamının kurumsal itibarı yükselttiği mesajlarını okuyucularına veriyor.

‘Her aşamada şeffaf ve işverenle dost olmak kendiliğinden daha fazla yaratıcılık da getiriyor’

Her kurumun bir insan gibi karaktere sahip olduğunu belirten Yemeksepeti Park mimarı Kerem Erginoğlu: “Yemeksepeti Park için genel çalışma prensibimize uygun olarak önce şematik tasarımla başladık. Sonra bina yönetimini kurguladık, ardından da işlev ve estetik üzerine çalıştık. Amaç Yemeksepeti’nin ruhunu yakalamaktı. İşverenle ne kadar yoğun temasımız olursa bu o kadar mümkün oluyor. Birlikte çalışmak ve birlikte bütçe değerlendirmek, her aşamada şeffaf ve işverenle dost olmak kendiliğinden daha fazla yaratıcılık da getiriyor” dedi.

Türkiye’nin en yenilikçi Ofisi

İstanbul, Levent’te 10 bin m2’lik bir alanda konumlanan Yemeksepeti Park, yaklaşık 6 ayda tamamlandı.

5 kattan oluşan Yemeksepeti Park’ta tüm mimari detaylar ev konforunda ofis deneyimi yaratmak amacıyla tasarlandı. 7/24 yaşayan, enerji dolu bir ofis ortamını yansıtmanın yanı sıra Yemeksepeti kurum kültürünün en önemli öğeleri olan ‘şeffaflık’ ve ‘dinamizm’in tüm ofiste yansıtılması da hedeflendi.

Ofiste, uyku odaları, kafe, oyun odaları, kütüphane, fotoğraf stüdyosu, salıncaklar, bilardo masası, masa tenisi, spor odası, satranç, Playstation odası gibi alanlar hem konforu hem de işlevleri göz önünde bulundurarak tasarlandı.

Farklı zevklere ve tarzlara aynı anda hitap edebilecek bir ortak değer anlayışıyla tasarlanan Yemeksepeti Park, Türkiye’deki dinamik ofis anlayışına yeni bir boyut getirdi.