DEADPOOL 2: BİR SUPERHERO FİLMİ DEĞİL – Karaköy Mono

Deadpool 2: Kesinlikle bir superhero filmi değil.

Spoiler içerir!

En iyi halinde bile, bir superhero filmi yine de bir superhero filmi. Yani demek istediğim olacakların her zaman bir formülü var: bir sürü CGI ürünü kavga, iyi ve kötü hakkında çıkartılmış ahlaki bir ders ve gücün getirdiği sorumluluk hakkında vaazlar. Eğer orijinal Deadpool bize bir şey öğrettiyse o da bu temelleri umursamadığıdır. Deadpool 2 de havalı ve yeni bir superhero kostümü ya da bir çeşit karmaşık zaman akışı hakkında değil.

Hayır, Deadpool 2 arada aksiyon sahneleri eklenmiş, bel altı şakalarından ibaret. Marvel ve X-Men evrenlerine olan bağlarının bile sadece dalga geçmek için kullanıldığı film, en uç noktasındaysa, yüksek kazançlı ve çokça popüler superhero kategorisinin en büyük karikatürü.

Olayların seyri bazı noktalarda bir superhero filminden beklendiği gibi gitse de yapımın esas meta şakası bunun tersini ispatlıyor. Her şey Deadpool 2’nin pazarlaması ve tanıtımıyla başlatılmış. Tüm fragmanlar, Deadpool 2’yi X-Force’u tanıtan bir film olarak nitelendirdi. Amacı da herhangi bir superhero serisinin olağan ilerleyişi gibi yeni karakterler tanıtmak olduğu gösterildi. İzleyiciler sinemalara giderken tam da bunu beklediler; hatta siteler “Ölümcül X-Force Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” gibi yazılar hazırlayıp, çizgi romanlardan topladıkları bilgilerle seyirciyi filme hazırlıyorlardı.

Ama Deadpool 2 umulan o film değil. Filmin başlarındaki harika bir mülakat sahnesinden sonra X-Force’u sonunda iş başında görüyoruz. Deadpool’un yanında; Domino (Zazie Beetz), Zeitgeist (Bill Skarsgard), Bedlam (Terry Crews), Peter (Rob Delaney), Shatterstar (Lewis Tan), ve Vanisher (burada sürprizini bozmak istemediğim ünlü bir isim) var. Ekip ilk görevleri için harekete geçiyor fakat ardından Deadpool ile Domino hariç hepsi ani, şiddetli bir şekilde ölüyorlar.

Böylesine yapılan ters köşe ise X-Force ‘un gelecekteki filmi için verilen umutlardan, Ryan Reynolds ve oyuncularla yapılan röportajlara kadar yıllardır sürdürdükleri esprinin can alıcı noktası.

Ve bu Deadpool’un makro seviyede nasıl işlediğini gösteriyor. Her fırsatta superhero klişesine gözlerini deviren Deadpool kendisini asla bir süper karaman olarak tanımlamazdı, biz de aksini savunmamalıyız.

Hazırlayan: Ece Göç

Kaynak