“MÜZELER KONUŞUYOR” – Karaköy Mono

Müzeler Haftası’nda Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Fransa LE BAL Eş Direktörü Diane Dufour

İstanbul Modern’in 2012 yılında başlattığı “Müzeler Konuşuyor” serisi, Fransa ile devam ediyor. İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlik programının üçüncü konuğu Le Bal Eş Direktörü Diane Dufour olacak. 23 Mayıs’ta gerçekleşecek söyleşide Dufour, deneyimlerini paylaşacak

İstanbul Modern’in dünyada öncü rol üstlenen müzelerin yöneticilerini Türkiye’deki meslektaşları ve ziyaretçilerle buluşturmayı amaçlayan “Müzeler Konuşuyor” 2019’da Fransa’yı ağırlıyor.

Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Fransa’nın üçünü konuğu Le Bal Eş Direktörü Diane Dufour olacak. Dufour’un “Oluşum Sürecinde LE BAL

başlıklı konuşması 23 Mayıs Perşembe 19.00’da başlayacak.

Oluşum Sürecinde LE BAL

Raymond Depardon ve Diane Dufour tarafından 2010 yılında kurulan LE BAL, sergiler, yayınlar, fikirler, genç yetenekler ve eğitim programlarına ev sahipliği yapmak üzere şekillendirilen bir platform olarak hizmet ediyor. Bu kapsamda fotoğraf, video, sinema ve yeni medya gibi çağdaş imgenin tüm ifade araçlarını barındıran ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olarak özgün bir seçki sunuyor. LE BAL, görsel imgenin toplumdaki rolünü sorgularken unutulmuş ya da nadiren sergilerde kendine yer bulan sanatçılara olduğu kadar yeni tanınmaya başlayan isimlere de program ve sergilerinde yer veriyor.

LE BAL’in eş direktörlerinden Diane Dufour, konuşmasını kurumun en çok öne çıkan sergi ve yayınlarından “Provoke”, “Dave Heath” ve “Clément Cogitore”ye odaklanarak kurguluyor. Dufour, imgeye dair araştırmaların sürdürüldüğü bu laboratuvarın temel prensiplerini aktarmanın yanında estetik ve politik konulara eğilmeyi amaçlayan bağımsız bir sanat merkezinin oluşum sürecinde karşılaştığı zorlukları katılımcılarla paylaşıyor. Tüm bunların yanında bir eğitim platformu olarak biçimlendirilen “La Fabrique du Regard” ile bu programı güçlendiren dijital platform “ERSILIA”yla ilgili bilgi veriyor.

Diane Dufour kimdir?

Diane Dufour, LE BAL’de gerçekleştirdiği sergiler ve yürüttüğü programlarla olduğu kadar Mark Cohen, Dark Knees; Lewis Baltz, Common Objects; Dave Heath, Dialogues with Solitudes gibi kitaplarla da tanınıyor. İstanbul Modern’deki konuşmasında değineceği projelerden “La Fabrique du Regard”ı Christina Vidal’le birlikte 8-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin görsel okuryazarlığını geliştirmek üzere on yıldır yürütüyor. Diane Dufour ayrıca 2013’te Avrupa çapındaki 30 müzenin projelerini paylaşıp fikir alışverişi yapabileceği “Curator’s Day” adıyla bir platform da kurguladı.

Müzeler Konuşuyor

İstanbul Modern’in güncel müzecilik alanında çok yönlü iletişim platformu oluşturan “Müzeler Konuşuyor” serisine bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Almanya’dan müze ve sanat kurumu yöneticileri katılarak izleyicilerle deneyimlerini paylaştı.

PROGRAM

Oluşum Sürecinde LE BAL

Eş Direktör Diane Dufour

Tarih: 23 Mayıs 2019 Perşembe

Saat: 19.00

Mekân: İstanbul Modern Sanat Müzesi

Etkı̇nlı̇k ücretsı̇zdı̇r. Sı̇multane çevı̇rı̇ yapılacaktır.