TEV, Bağışçısı Ferdi Özbeğen’i vefatının 8. yıl dönümünde Beyaz Piyanosuyla Anıyor – Karaköy Mono

Türkiye’de taverna müziğinin öncüsü, piyanist sanatçı Ferdi Özbeğen, vefatının 8. yılında tüm mal varlığını ve beyaz piyanosunu bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından anlamlı bir etkinlikle anıldı. Sanatçının Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde bulunan ünlü beyaz piyanosunun başında bu kez okulun mezunlarından Gülçin Çetin vardı. Çetin, yıllar geçse de popülerliğini yitirmeyen “Gündüzüm Seninle“ adlı parçasını Ferdi Özbeğen için çaldı. 

Türkiye’de taverna müziğini milyonlara sevdiren, beyefendi duruşu ve güçlü yorumuyla Türk halkının büyük beğenisini toplayan Ferdi Özbeğen,  vefatının 8. yıl dönümünde bağışçısı olduğu Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından, sanatçının beyaz piyanosu başında anıldı.  Özbeğen’in bağışıyla, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) özel yetenekli gençlerin müzik ve piyano eğitimlerinde kullanılan beyaz piyanoyu, sanatçının vefat yıl dönümünde okulun mezunlarından Gülçin Çetin çaldı.

Özbeğen’in son dönemde dijital platformlar sayesinde yeniden gündem olan “Gündüzüm Seninle” şarkısını beyaz piyanoyla yorumlayan Çetin, “Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi 2018 mezunuyum. Şu an Tıp Fakültesi 3. sınıfta okumaktayım. Ferdi özbeğen çok büyük ve değerli bir sanatçı ayrıca kalbi de çok güzel bir insan. Bu piyano 5 yıldır bizim okulumuzda. Ben de bu piyanoya defalarca dokunma şansı bulundum. Bu benim için çok onur ve gurur verici. Ben de bu eseri onun yorumuyla çalarak genç kuşakların da Ferdi Özbeğen’i tanımasına vesile olmak istedim. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

TEV’in her yıl geleneksel olarak Ulus Mezarlığı’nda mezarı başında yaptığı anma töreni, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle toplum sağlığı gözetilerek online’a taşınacak ve 28 Ocak Perşembe günü TEV YouTube kanalı üzerinden online mevlit ve dua ile anılarak,  sevenleri ve hayranlarıyla paylaşılacak.

Ferdi Özbeğen: “İnsanları umuda taşıdım”

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay şunları söyledi: “ Tüm mal varlığını vakfımıza bağışlayan kıymetli sanatçımız Ferdi Özbeğen; kendi tanımıyla “İnsanları umuda taşıdım” dediği müzik hayatının baş kahramanıydı. Kendine has üslubu ve yorumuyla yep yeni bir tarzın öncüsü oldu. Dönemin müzik severleri ve müzik camiası kendisini hayranlıkla takip etmişti ve etmeye devam ediyor. Ne mutlu ki son dönemde dijital platformlarda gerçekleşen projelerden dolayı yeni nesil de kendisini keşfetti. Gençler de artık Ferdi Özbeğen dinliyor. 1965 yılında Altın Mikrofon ödülü aldığı 45liği babamdan bana kalmıştı. Şimdi 20 yaşındaki oğlum Güneş onu dinliyor.”

Beyaz piyanosu özel yetenekli öğrencilere emanet

Ferdi Özbeğen için çok anlamlı bir yeri olan beyaz piyanosunun TEVİTÖL’de öğrencilerin emanetinde olduğunu söyleyen Yıldız Günay, şöyle devam etti: “Kendisi bundan 8 yıl önce, 2013 yılında vefat etmişti. Vefatından sonra kendi adına kurulan fondan öğrencilerimiz burs almaya devam ediyorlar. Bununla birlikte Ferdi Özbeğen’in bize emanet ettiği en kıymetli varlığım dediği beyaz piyanosu okulumuz TEVİTÖL’ün sanat Merkezi sahnesinde Gülçin gibi öğrencilerimiz tarafından kullanılıyor. Yarattığı akımın zamansız ikonu olan Ferdi Özbeğen beyaz piyanosuyla birlikte nesillere mal olmaya devam ediyor. Kendisini vakfımıza, gençliğe ve eğitime yaptığı katkılardan dolayı rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun.”

Türk Eğitim Vakfı Hakkında:

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 4 Mayıs 1967 tarihinde merhum Vehbi Koç’un önderliğinde eğitime gönül vermiş 205 Türk aydını tarafından kuruldu. Başarılı ve maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek Türkiye’ye ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini destekleyen TEV, kuruluşundan günümüze yaklaşık 250 bin yurt içi ve iki bin yurt dışı bursu sağladı. Eğitime katkılarını 30 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen Türk Eğitim Vakfı ayrıca Türkiye’de üstün başarılı ve yüksek potansiyelli öğrencilere ihtiyaç duydukları eğitimi lise düzeyinde sağlamak amacıyla kurulan İnanç Lisesi’ni 2001 yılında devraldı ve okul Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. İzmir’de, Trabzon’da ve Ankara’da kız öğrenci yurdu açarak Türk Eğitim Vakfı Öğrenci Yurtları İktisadi İşletmesi bünyesinde faaliyet alanını genişletti.