İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi tarafından Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde düzenlenen Istanbul Unbound (Bendine Sığmayan İstanbul) konferansı, kenti canlı ve cansız tüm varlıklarıyla birlikte ele alıyor. Balıklarından köpeklerine, su kaynaklarından kanalizasyon sistemine, metruk yapılarından mega inşaat projelerine, İstanbul’a dair çeşitli konuları ele alacak olan uluslararası etkinlik, 8–11 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek. Konferans, 80’i aşkın akademisyen ve sanatçıyı bir araya getirecek.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, İstanbul’u ele alan uluslararası bir konferansa imza atıyor. Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde düzenlenen Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City(Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) başlıklı konferansta, şehir ve sakinleri arasındaki çetrefilli ilişki, insan doğasının şehirle olan çekişmesi, kır/kent ayrımı ve şehrin başkalaşımı gibi konular masaya yatırılacak. Tarih, mimarlık, siyaset bilimi, sosyoloji, eleştirel sanat gibi farklı alanlardan akademisyen ve sanatçıların bir araya geleceği etkinlik, 8–11 Nisantarihlerinde çevrimiçi ortamda ücretsiz gerçekleşecek.
Farklı disiplinlerin merceğinden
Istanbul Unbound (Bendine Sığmayan İstanbul) konferansı, salgın hastalıklardan iklim değişikliğine, insan-hayvan ilişkilerinden kentsel ekosistemde suyun önemine, İstanbul’un farklı dönemlerine ait çok çeşitli konuları gündeme taşıyacak. Dört gün boyunca sürecek ve 80’i aşkın yerli ve yabancı konuşmacıyı konuk edecek olan konferans, küreselleşme ve insan-çevre ilişkisiyle ilgili önemli çalışmalara imza atan Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz antropoloji profesörü Anna Lowenhaupt Tsing’in açılış konuşmasıyla başlayacak, Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü, Vehbi Koç Türkiye Çalışmaları Kürsüsü Profesörü Cemal Kafadar’ın konuşması ile sona erecek.
Konferansa özel film ve video programı
Konferans kapsamında birbuçuk iş birliğiyle sanatçı, akademisyen ve araştırmacıların video üretimlerinden oluşan 29,9 km programı ve Pera Film iş birliğiyle Natura Urbana: Berlin’in Boş Arazileri adlı belgesel izleyiciyle buluşacak. Kent tarihinin, savaş, jeopolitik bölünme ve mekânsal dönüşüm paralelinde sunulduğu filmde, savaş sonrası Berlin, kentsel peyzaj ve değişen bitki örtüsü üzerinden anlatılıyor. Gösterimin ardından, filmin yönetmenliğini üstlenen Cambridge Üniversitesi coğrafya profesörü Matthew Gandy ile özel bir soru-cevap seansı gerçekleştirilecek.
Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) konferansı, Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde, birbuçuk: Ekoloji ve Sanat Çalışmaları, IstanbuLab ve Occupy Climate Change! ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. Avrupa Çevre Tarihi Derneği ve Türkiye Çevre Tarihi Ağı tarafından desteklenen konferans ayrıca, Amerika Çevre Tarihi Derneği’nin Çevre Tarihi Haftası (Environmental History Week, #EHW2021) kapsamında ön plana çıkarttığı etkinlikler arasında yer alıyor.
Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Konferansa kayıt olmak için tıklayın.