Kale Grubu’nun 60. yıldönümü vesilesiyle, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın en kapsamlı retrospektif sergisi “Füreya” 18 Kasım 2017 – 18 Ocak 2018 tarihleri arasında Akaretler Sıraevler’de!
Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde 18 Kasım 2017 tarihinde Akaretler’deki Sıraevler’de sanatseverlerle buluşmaya başlayan sergi; Füreya Koral’ın seramik sanatına olan tutkusunun yanı sıra, sanatçının iç dünyasını ve kendini gerçekleştirme hikâyesini de anlatıyor.
Sergi Pazartesi günleri hariç her gün 11:00 – 19:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.
FÜREYA
1910 yılında Büyükada’da dünyaya gelmiştir. Osmanlı’nın yaşam kültürü, Cumhuriyet’in idealleri, Avrupa’nın da hayat tarzını benimseyen Füreya, ailenin diğer çocukları gibi büyükanne ve büyükbabalarının sahip olduğu duyarlılığı ihtiva eden genleri miras almıştır. Kuşaktan kuşağa aktarılan sanat, tarih, edebiyat, müzik sevgisi; Büyükada’nın masalsı havasıyla pekişir.
Başarısız geçen bir evliliğin ardından Mustafa Kemal’in yaveri olan Kılıç Ali ile evlenir. Füreya’ya 1947 yılında verem teşhisi konur ve tedavisine İstanbul’da devam ettikten bir süre sonra İsviçre’de devam eder. Senatoryumda kaldığı süre boyunca sanattan kopmamış, farklı alanlarda eserler üretmeye devam etmiştir. Fakat, burada yaptığı eserler daha çok karanlık temalar içerir… Senatoryumdaki günlerinde içindeki benliği sürekli arar ve bir gün teyzesinin sayesinde seramikle tanışır. Daha sonra Paris’e taşınır ve tedavisini bir yandan sürdürmeye devam ederken, bir yandan da seramik atölyesine gider. 1951’de ilk seramik sergisini açar ve aynı sergiyi daha sonra İstanbul’a taşındığında da açar. Bu sergi mimarlar ve ressamlar tarafından çok eleştirilir. Paris’ten getirdiği ‘Seramik Fırını’nı gümrüğe ‘Ekmek Fırını’ olarak kaydettirdikten sonra Şakir Paşa Apartmanı’nın girişine kurmuş ve orada çalışmalarına devam etmiştir. 1952 yılında bir ameliyat geçirmek için kimseye haber vermeden Paris’e geri döner ve akciğerinin dörtte üçünü aldırır. 1954 yılında ise bohem hayatını kaldıramayan Kılıç Ali ile boşanır.
Seramikte kendini bulan Füreya, birçok başarılı esere imza atmıştır. Bunların arasında kurumsal alanlarda kullanılan eserler de vardır. Ziraat Bankası, Başak Sigorta gibi şirketlerin binalarında eserlerine yer verilmiştir. Otellerin özel istekleri üzerine ürettiği eserlerin birçoğu da günümüzde korunmaktadır.
Eserlerine baktığımızda çoğunlukla gördüğümüz kuş ve ağaç gibi figürlerin annesiyle küçükken Büyükada’da yaptıkları gezilerden kalma olduğu, yine birçok kez rastladığımız semazen figürünün ise içindeki Anadolu sevgisinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bir röportajı sırasında, ilk dönem eserlerinin teyzelerinin eserlerine benzediğini çünkü onlardan öğrenerek yaptığını belirtmiştir.
*Nilüfer Şaşmazer, Sevim Sancaklar ve Zehra Güler’den bilgiler alınmıştır.