2017’DEN MİRAS KALAN MÜZİK ÇALIŞMALARI – Karaköy Mono

Hip-Hop’tan Techo’ya, Avant-Pop’tan African-House’a 2017’de yayınlanmış, üzerinden yıllar geçse de dinlemekten vazgeçemeyeceğim 2017’den bizlere miras kalan 10 destansı müzik çalışması!

 

  1. Damn- Kendrick Lamar

Nisan ayında Top Dawg Entertainment ile dinleyiciyle buluşan, Amerikan Müzik Ödüllerinden yılın favori Rap/Hip-Hop ödülünü almaya hak kazanan “Damn”, Kendrick Lamar‘ın 4. stüdyo albümü. Guardian, Pitchfork, Rolling Stone’un prestijli müzik eleştirmenlerinden tam/tama yakın aldığı puanlarla kendini gösteren albüm, insan bünyesinde de olağanüstü bir alışkanlığa sebebiyet veriyor.

 

 

2. Nutrition(EP) – Blawan

Jamie Roberts’ın Blawan ismi altında yayınlamaya devam ettiği dokusal tekno çalışmaları, Nutrition EP’si ile 2017’de devamlılığını sürdürdü! Müzikal dehasını oluşturduğu hipnotik müzik ekosistemi ile gösteren Blawan, daha önce Radiohead’in Bloom şarkısına yaptığı remix çalışması ile de Thom Yorke’un Boiler Room setinin bir parçası olmuştu.

 

 

 

 

 

3. I See You – The XX

2017’nin ilk albümlerinden biri olan I See You, İngiliz indie-pop grubu The XX’in 3. stüdyo albümü! Young Turks tarafından yayınlanan albüm Amerika, Portekiz, Polonya ve daha bir çok ülkede çıktığı andan itibaren 1. sıraya yerleşti! The XX yapar da yerleşmez mi? Jamie XX işin içinde olur da başarılı bir albüm olmaz mı? Bir çok müzik eleştirmeninden aldıkları tama yakın puanlarla sanırım bütün bu sorulara cevap vermiş oluyor.

 

 

 

 

4. Vida Eterna- Ninos Du Brasil

Italyan grup Ninos Du Brasil‘in kökenlerinin punk ve hardcore türlerinden geldiğinin bir kanıtı niteliğini taşıyan, ilk şarkıdan sonuncuya kadar kendinizi karanlık bir karnavalda bulacağınız Vida Eterna içinde yer alan “Condenado Por Un Idioma Desconhecido” şarkısıyla eleştirmenlerin dikkatini çekmeyi başarmıştı! Yerel melodilerle bezenmiş tekno, bu neslin müziği değil de nedir?

 

 

 

 

5. Utopia- Björk

2017’de yayımlanan albümlerden bahsedip, Björk‘ün bizlere bahşettiği Utopia‘dan bahsetmemek!.. 9. stüdyo albümü Utopia ile müziğin sınırlarını en baştan çizen Björk, müzik dünyasının başlıca ilham kaynağı olmaya bu albümle de devam ediyor. Arca ile beraber prodüktörlüğüne de üstlendiği albümden daha fazla bahsetmeye gerek yok. Sadece dinleyip, hissetmek yeterli olacaktır.

 

 

 

 

6.A Trap I’ve Built(EP) – Louisahhh

Louisahhh‘ın 2017 sonlarında RAAR üzerinden yayımladığı EP’si A Trap I’ve Built, daha önceden yayımladığı dans pisti olarak tanımladığı eserlerle tematik, industrial-pop çalışmaları arasında bir köprü görevi görüyor. Elektronik müziğin vazgeçilmez isimlerinden biri olan Louisahhh tabii ki yeni parçalarıyla insanları hipnotize etmeye devam ediyor!

 

 

 

 

 

 

7. Fırtınayt – Büyük Ev Ablukada

Uzun zamandır beklenen albüm! Bir konser teması olarak başlayan Fırtınayt, gerek şarkı sözleri, gerek altyapısı olarak kendini defalarca dinleten, dinledikçe düşündüren, eğlendiren, gerçekten ne kadar da inanılmaz bir iş derdirten bir albüm! Olmadı Kaçarız Plakçılık tarafından yayınlanan albümün konserleri hala devam ediyor!

 

 

8. Territory – The Blaze

Vurucu kısa filmleriyle tanınan, Fransız müzik ikilisi The Blaze, her ne kadar bazı eleştirmenlerden “görsellerinin etkileyici yapısı, müziğin önüne geçiyor” yorumunu alsa da, agresif bir şekilde oktavı düşürülmüş vokali ve ritimleri ile Territory 2017’de bahsedilmesi gereken albümler arasında!

 

 

 

 

9. Heaven Upside Down – Marilyn Manson

Ekim ayında Loma Vista Recordings ile yayınladığı 10. stüdyo albümü Heaven Upside Down ile gotik dünyanın en gözüpek insanlarından biri olduğu bir kere daha gösteren Marilyn Manson bu albümünde metal altyapılardan ziyade industrial bir tercihte bulunmuş. Şarkı sözlerine girersek, çok farklı bir yerden çıkacağımız için, o kısmın araştırmasını tamamen size bırakıyorum.

 

10. More Life – Drake

Mart ayında Republic Records ile yayınlanan  More Life, aslında bir albüm olarak değil, bir “çalma listesi” olarak adlandırılıyor. Drake‘in african-house ve grime melodileri ile bezediği kişisel ögeler barındıran albüm(?) bazı eleştirmenler tarafından “Aslında Kanye’yi mi andırıyor?” yorumlarına rağmen 2017’nin en iyi 50 albümü arasında, yüksek puanlarla yerini aldı!

 

 

 

 

BONUS

 

ISON- Sevdaliza

Nisan ayında Twisted Elegance tarafından yayınlanan debut albüm özelliği taşıyan ISON, İranlı müzisyan Sevdaliza‘nın ilk stüdyo albümü. Avant-pop ve trip-hop türlerinin yeni temsilcilerinden olan müzisyen, şehvetli sahne şovları ve olağandışı müzik klipleriyle de ilgi çekiyor!