Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin! – Karaköy Mono

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin!

…ayağını sertçe yere vurmaya başladı… Tak! Tak! Tak! Tak!
…kalbim bir tuhaf atmaya başladı… Küt! Küt! Küt! Küt!
…ter mi, gözyaşı mı bilmiyorum… karanlıkta bir ses duyuyorum… Pıt! Pıt! Pıt! Pıt!

Bam Tiyatro’dan Ayfer Dönmez, Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri 2017 “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Melis Öz’ün oynadığı, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Ödülleri 2017 “Yılın En İyi Oyun Yazarı” ödüllü Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleminden ve yönetmen koltuğundan 2016’dan beri sahnelerde gördüğümüz çarpıcı bir oyun.

 

Duygulardan duygulara, yıllardan yıllara…

Üç nesil kadının hikayesinin kendi adlarını kullanarak aktarılmasındaki samimiyet, müziklerle ahenk, ve duygu karmaşasını tadında bırakan bir oyun. Toplumsal tespitleri ve kadınların yaşantılarının bir erkeğin gözünden bu kadar güzel aktarılışı takdire şayan doğrusu… Hem oyunun yazarı hem de yönetmeni oluşundan olsa gerek; metinle özdeşleşen bu canlandırmalar o kadar etkileyiciydi ki, kah gülüp kah hüzünlendik.

 

 

 

“hiç bu kadar deniz, olup da bu kadar az yosun kokusu olan başka bir şehir daha var mı acaba?
hiç bu kadar köprü olup hiç kimsenin birbirine ulaşamadığı başka bir şehir…
bu kadar insan olup da her yerin bomboş olduğu, bomboş…”

 

Oyunda, anneanne Ayfer, anne Başak ve çocuk Melis’in yaşantılarından farklı bakış açıları sürekli değişen ve yükselen bir ev ekseninde birbirlerine söyleyemedikleri ve iç seslerinden oluşan bir dertlenme, arkada Yeditepeli İstanbul. Alkolik kocası tarafından terkedilen bir anne, kardeşleri arasında üniversiteye tek giden bir anne ve daha yolun başında yeni nesil genç bir kadın. Ne zorluklar gördüler, ne güzel anıları vardır…

“yürü kız gidiyoruz, sen istanbul’dan daha güzelsin”.

Bir sürü anı, bir sürü acı, birden fazla kafadan düşünceler… Görülenler, anlaşınlar hep farklıyken nasıl böyle bir arada kalabildiler? Aile. Ne olursa olsun kopartılamayan bağlar… Feminist dramaturjinin güzelce işlendiği bu oyunda müziklerin desteğiyle, İstanbul’daki betonlaşmaya, her yerin tek tek yıkılmasına içimizde kalan cümlelerle tercüman olunmuş.

Siz de bu çarpıcı oyunu izlemek isterseniz;
28.02.2018 Çarşamba / 20:30 Caddebostan Kültür Merkezi / İstanbul
08.03.2018 Perşembe / 20:30 Toy İstanbul / İstanbul
09.03.2018 Cuma / 20:00 Kadıköy Theatron / İstanbul
20.03.2018 Salı / 21:00 DasDas Sahne / İstanbul
22.03.2018 Perşembe / 20:30 Toy İstanbul / İstanbul

Fotoğraflar: Serkan Ertekin