Pera’da İki Yeni Sergi – Karaköy Mono

“Görünenin Ardındaki Singapur” ve “İstanbul’da Deniz Sefası”

Pera Müzesi, iki yeni sergiye ev sahipliği yapıyor. “Görünenin Ardındaki Singapur” sergisi, yaşamını Singapur’da sürdüren fotoğraf sanatçılarının belgelediği ve gündelik hayatın “sıradan” kabul edilen manzaralarını bir araya getirirken, “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisi, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan süreçte, deniz hamamından plaja geçişin devrim niteliğindeki hikâyesine odaklanıyor.

“Görünenin Ardındaki Singapur” adlı sergi, ekonomisinin gelişmişliği gibi bilinen güzel taraflarının arkasındaki Singapu’u anlatan fotoğraf serilerinden oluşmakta. Sergi, bir anı diğer anını tutmayan o eşsiz Singapur dokusunu yakalayan fotoğrafçıların eserlerinden oluşuyor. İki kata yayılmış olan “Görünenin Ardındaki Singapur” adlı sergideki eserlerin hepsi Singapur’da yaşayan fotoğrafçılara aittir. Serginin küratörlüğünü üstlenen TAY Kay Chin de aynı zamanda bir fotoğrafçıdır.

Presented as environmental portraits, these photographs are presented alongside stickers for the viewer to interpret and caption each scene, based on what meaning he or she gives to the photo.

Eserleri bulunan sanatçılar arasında Zinkie AW, Amrita CHANDRADAS, Sam CHIN & Samuel HE, CHOW Chee Yong, John CLANG, CHUA Chin Hon, Ernest GOH, Philip HO, KOH Yee Chao, Edwin KOO, LIM Weixiang, Bob LEE, Sean LEE, Nicky LOH, Graciela MAGNONI, Nadir MEHADJI, Joseph NAIR, Deanna NG, Dara ONG, ORE Huiying, SIM Chi Yin, Darren SOH, TAY Kay Chin, Matthew TEO, THAM Kok Leong, UNG Ruey Loon, Patrick VAN DAM, WEE Teck Hian, Tom WHITE, Bernice WONG, Shyue WOON, Vanissa YUNIBANDHU, Robert ZHAO Renhui bulunuyor.

“İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” adlı sergi denizin geçtiğimiz onca yılda nasıl bir değişime uğradığını anlatan parçalardan oluşmakta. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün arşivinden yararlanılarak oluşturulan sergide aynı zamanda , İnönü Ailesi, Mehmet Aksel, Seyhun Binzet, Ayşe Bermek, Doğan Güral, Uğur Yeğin, Doğan Paksoy, Sakıp Sabancı Müzesi, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve SALT Araştırma’ya ait koleksiyonlardan derlenen, resim, kitap, fotoğraf, dergi ve karikatür gibi orijinal malzemeler izleyiciyle buluşturuluyor. Sergide, 1870’lerden cumhuriyetin kurulmasından sonraki zamanlara kadar uzanan parçalar görüyoruz. Bu uzun zaman diliminde İstanbul denizinin insanların hayatındaki yerine, ne amaçla kullanıldığına kadar değinilmekte.

Serginin küratörlüğünü; tarihçi, yazar ve aynı zamanda bir akademisyen olan Zafer Toprak üstlenmekte.
“Görünenin Ardındaki Singapur” adlı, bizi ülkenin içine çeken sergi 20 Mayıs 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilirken, nostalji yaratan “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” adlı sergi 26 Ağustos 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün binasında serginin tamamlayıcı belgelerine izleme ve okuma odalarından ulaşabilirsiniz.