Tenesse Williams’ın kaleme aldığı Pulitzer ödüllü oyun ‘Arzu Tramvayı’ 24 Aralık’ta UNIQ Hall’de sahnlenecek.
ABD’li oyun yazaɾı Tennessee Williams, takma adıyla bilinen Thomas Lanieɾ Williams’a annesi hayal gücünü kullanarak bir şeyler yaratması için bir daktilo hediye etmişti. Ancak kaderin bir garip oyunudur ki Williams en büyük ilham kaynağını bu daktilodan değil maalesef kız kardeşi Rose’dan aldı. Zira Rose hayatının büyük bölümünü şizofreni tanısıyla akıl hastanesinde geçirdi. İşe yaramayan terapi denemelerinin ardından Rose’un ameliyat edilmesinde karar kılındı. Maalesef ameliyat kötü geçti ve Rose 1937’den ölümüne dek zihinsel engelli olarak devam etti. Haliyle Tenesse Williams da bu durumdan çok etkilendi ve ameliyata izin verdikleri için ömrü boyunca ailesini suçladı. Kendisini de alkolizmin pençesinde buldu. Ve ölüm onu alkol havuzunda yüzerken New York Elysee Oteli’nde boğazına şişe kapağı kaçması sonucu hayatını kaybetti. Yazarın ‘Aɾzu Tɾamvayı’ ile 1948’de, ‘Kızgın Damdaki Kedi’ ile de 1955 yılında ‘Pulitzeɾ Tiyatɾo Ödülleɾi’ne layık göɾüldü. Bu iki oyunun yanı sıɾa, 1945 yılında ‘Sıɾça Kümes’ 1961 yılında ise ‘Iguana’nın Gecesi’de ‘New Yoɾk Eleştiɾmenleɾ Biɾliği’ ödülünü kazandı.
‘Arzu Tramvayı’nın bu kadar ses getirmesi sadece Broadway’in değil Hollywood’un da ilgisini çekti ve Marlon Brando, Jessica Tandy ve Kim Hunter gibi oyuncular oyunun filminde yer aldı. Oyunun Türkiye macerası ise ilk olarak 1982 yılında Müşfik Kenter ve yakın zamanda kaybettiğimiz Yıldız Kenter ile başladı. Tiyatro dünyasında bir dönüm noktası olarak kabul edilen Arzu Tramvayı BKM ve ID İletişim yapımcılığında Hira Tekindor’un yönetmenliğinde tekrar sahnede. Oyunda Zerrin Tekindor, Onur Saylak, Şebnem Bozoklu, İbrahim Selim, Tahir Yılmaz, Onur Gürçay ve Asena Girişken yer alıyor.
‘Arzu Tramvayı’nda Blanche’ın nişanlısı intihar eder ve ardından ailesinden kalan mirası da kaybeder. Blanche’ın kardeşi Stella yanına taşınır ve gerilim dolu hikâye başlar. Çatışmalarla dolu oyunda erkek kadın, aristokrasi ve işçi sınıfı, acı ve arzu, gerçek ve gerçekdışı iç içe geçerek özgün bir öykü oluşturur. Bunun yanında 1900’lerin Güney Amerika’sını da gerçekçi bir biçimde yansıtır.
24 Aralık’ta UNIQ Hall İstanbul’da sahnelenecek olan oyun için şimdiden biletinizi almanızı tavsiye ederiz.
Hazırlayan: Burak Soyer
soyerbrk@gmail.com