EVDE ANTRENMAN YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER – Karaköy Mono

Dünyayı saran COVID-19 salgınından korunmak adına bireysel alınabilecek önlemler listesinin en üst sırasında, evde kalıp sosyal hayatımıza bir süreliğine ara vermek yer alıyor. Bu süreç içinde bedenimizi ve zihnimizi sağlıklı tutmanın anahtarı ise düzenli spor yapmaktan geçiyor. Her ne kadar dışarı çıkamıyor olsak da, doğru ekipman ve yöntemle evde düzenli bir şekilde yapılacak olan sporun ne kadar faydalı olacağını; Boyner’in Aktif Spor, Jeans ve Genç Giyim Grubu Direktörü Semih Sertan anlatıyor.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın öncelikli yolu doğru beslenme

Egzersiz düzeni ne olursa olsun, doğru beslenmenin önemine değinen Semih Sertan, “Öğün düzenimizi ve tüketeceğimiz besinleri doğru seçerken, vücudumuza gerektiği oranda sıvı almayı unutmamalıyız. Zaten bu konuya, yalnızca spor yapanların değil, bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına herkesin dikkat etmesi gerekiyor” diyor.

Yoğun ve yıpratıcı değil, hafif ve sık aralıklarla egzersiz yapalım

Evde spor yaparken yoğun bir programdan kaçınılması gerektiğini belirten Sertan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu dönemde evde hareketsiz kalma oranımız büyük oranda artacağından herkesin kendi yaş ve kilosuna uygun spor programları belirlemesi önem taşıyor. Gün içinde birkaç kere uygulanan yıpratıcı ve yorucu egzersizler yerine, gün içinde 3-4 kere 10-15 dakikalık basit ama etkili egzersiz hareketlerini uygulamak daha doğru olacaktır. Bu programı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, yemek saatlerinin hemen önüne veya sonrasına bir egzersiz planı koymadan, araya mutlaka en az 1’er saatlik boşluk eklenmesidir.”

Metabolizmayı hızlandırmanın yolları

Evde yapılan sporun terleme ya da hızlı kalori yakma amaçlı olmadığını belirten Semih Sertan şunları söylüyor: “Esneme-germe; kol, bacak, bel ve boyun bölgeleri odaklı yapılacak ısınma hareketleri bile, saat başı yapıldığında vücudun bazal metabolizmasını hızlandırır ve yoğun egzersizlerle aynı görevi görür. Özellikle evde bilgisayar başında çalışanlar, saat başı alarm kurarak kendilerine egzersiz yapmaları gerektiğini hatırlatabilirler.”

Semih Sertan’ın gün içinde belirli aralıklarla yapılmasını önerdiği ortalama 10-15 dakikalık egzersiz planı ise şu şekilde;

Isınma:

Olduğu yerde önce küçük, sonra yüksek adımlarla koşu

Kol ve bacak gererek esneme

Bacak kasları için:

10×3 tekrar squat (Kolları öne uzatarak çömelip kalkma)

Göğüs kasları için:

15×3 tekrar şınav

Karın kasları için:

15×3 tekrar mekik

Doğru kıyafet ve ekipmanı seçmek çok önemli

Evde yapılan spordan verim alabilmenin püf noktası ise doğru kıyafeti seçebilmek… Hem sağlığı korumak hem de motivasyon ve dayanıklılığı artırmak adına, spor malzemelerini seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor.

Semih Sertan bu detaylardan ilkinin, sportif aktivite sırasında terleme olasılığına karşın çabuk kuruyan ve nefes aldıran kumaşları tercih etmek olduğunu belirtiyor. Sertan, kuruma ve nefes alma özelliklerinin spor kıyafetlerinin üzerinde genellikle ek olarak belirtildiğini ifade ederken, bu özellikler sayesinde hem spor yaparken vücut ısısının dengelendiğini hem de kıyafetler daha az ıslandığından spor performansında artış görüldüğünü söylüyor.

Kıyafetler ne çok bol ne de çok dar olmalı

Antrenmanda aşırı bol kıyafetler tercih edilmemesi gerekiyor. Sertan, kıyafette uygun beden konusunun önemini şu sözlerle açıklıyor: “Bol kıyafetler rahat hareket etmeye engel olarak, spor yaparken ayaklara ya da başka yerlere takılma riski taşıyacağından performansı negatif etkileyebilir. Bununla birlikte çok dar kıyafetler de tercih edilmemelidir. Bu sebeple spor kıyafetlerini seçerken içinde rahatlıkla hareket edilebilecek esneklikte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca vücudu doğru şekilde saran, nefes alan ve teri emen iç çamaşırları da en az kıyafetler kadar önem taşıyor.”