Her Şey Harika – Karaköy Mono

Ardan Özmenoğlu’nun Kişisel Sergisi “Alles wunderbar” (Her Şey Harika) Anna Laudel Düsseldorf’ta*


Anna Laudel Düsseldorf, Ardan Özmenoğlu’nun “Alles wunderbar”  (Her Şey Harika) başlıklı Düsseldorf’taki ilk kişisel sergisine 16 Eylül – 13 Kasım 2021 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Katerina Valdivia Bruch’un üstlendiği sergi, sanatçının kariyerinin farklı dönüm noktalarını kapsayan 9 yıllık yaratıcı yolculuğunu gözler önüne seriyor. 

Sonsuz yaratıcılığı, hem basit hem de karmaşık konuları eğlenceli ve neşeli bir şekilde ele alma becerisiyle Özmenoğlu, işlerinde kağıt, cam veya neon gibi farklı malzemeleri kullanarak geniş bir yelpazede eserler üretiyor. Sanatçı doğanın kırılganlığı ve insanın savunmasızlığı üzerine bir tür yorum olarak boyalı cam katmanlarla yarattığı üç boyutlu heykel çalışmalarla çiçekleri ve ağaçları betimliyor. 

“Alles wunderbar”, sanatçının Almanya’yla, özellikle de yaşamını sürdürdüğü ve İstanbul’dan sonra en çok üretimde bulunduğu yer olan Berlin’le uzun yıllara dayanan ilişkisine dikkat çekiyor. Sergide, sanatçının öğrendiği ilk Almanca kelimelerle isimlendirdiği eserleri Alles gut (Her Şey İyi), Alles schön (Her Şey Güzel) ve sergiye adını veren Alles wunderbar (Her Şey Harika) isimli post-it çalışmaları ve neon ışıklı heykelleri Ja, ja, ja, ja (Evet, evet, evet, evet) de yer alıyor.

Post-it’lerinden Neon Çalışmalarına Ardan Özmenoğlu Oyuncu Bir Üslupla İzleyiciye Meydan Okuyor

Yaşamın kusurluluğu, sanatçının keşifleri için mükemmel bir senaryo oluşturuyor. Ayrıntılara gösterilen özen, gündelik olana ve şimdiye, aynı zamanda medyaya, sanata, Türk kimliğine ve tarihine dair ince yansımalar, yapıtlarının ayrıcalıklı özelliği oluyor. Çalışmalarında her zaman ince bir mizahla, bir topluluk ve aidiyet duygusunu, aynı zamanda da yeniliklere ve hayatın sürprizlerine karşı açıklığı ima ediyor.

Post-it’ler genellikle gündelik hayatta bir hatırlatıcı ya da kağıt yığınları arasında sayfaları ayırmak veya farklı yüzeylere hızlı notlar bırakmak için kullanılıyor. Özmenoğlu ise bu malzeme üzerinden Türk tarihi ve siyasetinden ve İstanbul’daki günlük yaşamdan bahsediyor, aynı zamanda sanatçının çağdaş Türk toplumunu şekillendiren modern şehirli kadınları nasıl algıladığını da gösteriyor. 

Post-it çalışmaları arasında sanat, müzik ve moda dünyasında ünlü isimler, tarihi şahsiyetler ve siyasi liderleri gibi günümüz kültürün kitle iletişim araçlarıyla popülerleştirdiği karakterler yer alıyor. Sanatçı ayrıca, günlük yaşamdan edindiği izlenimlerini kimi zaman duvar, kapı ve grafitilere yazdığı gelişigüzel sözler, kimi zaman da farklı şehirlerde izini sürdüğü rögar kapakları gibi çeşitli kentsel unsurlar üzerinde imgeleştiriyor. 

Özmenoğlu, Berlin’de misafir sanatçı olarak kaldığı dönemde ilk kez çalışmaya başladığı neon ışıklarla ürettiği işlerle, toplum ve sanat çevreleri üzerine kişisel yorumlarını yansıtıyor.

Küratörlüğünü Katerina Valdivia Bruch‘un üstlendiği, Ardan Özmenoğlu‘nun en yeni çalışmalarının yanı sıra son dönem işlerinin de yer aldığı “Alles wunderbar”, 13 Kasım 2021 tarihine kadar Anna Laudel Düsseldorf‘ta görülebilir.

Ardan Özmenoğlu

1979 yılında Türkiye’de doğan Ardan Özmenoğlu, lisans ve yüksek lisans eğitimini, Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. Berkeley’deki Kala Art Enstitüsü’nde, Berlin’deki Ateliergemeinschaft Milchhof e.V.’de, Belçika’daki Frans Masereel Centrum’da, Viyana’daki Kulturkontakt Austria’da ve Murano-Venedik’teki Glasstress’te konuk sanatçı olarak bulundu. Son çalışmaları, cam, neon tüpler ve post-it notları gibi malzemeler kullanarak ürettiği mimariyi ve heykeli birleştiren mekana özgü serigrafi enstalasyonlarından oluşmaktadır. Baskı resim ve heykelin birleştiği bu arayüzde, üç boyutlu portreler ortaya çıkmaktadır. Sanatçının eserleri dünya çapında, Hort Collection NYC, Naked Heart Vakfı, Frankfurt Havaalanı Koleksiyonu, Osthaus Museum Hagen Koleksiyonu, Kala Art Institute Koleksiyonu, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, UniCredit Bank Sanat Koleksiyonu, Fondation Jan Michalski Koleksiyonu, Imoga Mundi (Benetton) Koleksiyonu ve İstanbul Modern Koleksiyonu gibi pek çok önemli koleksiyonda yer almaktadır.

Katerina Valdivia Bruch

Katerina Valdivia Bruch, Berlin merkezli bağımsız bir küratör ve sanat yazarıdır. Felsefe alanında lisans derecesine (Pontificia Universidad Católica del Perú), Kültür Politikaları ve Yönetimi alanında yüksek lisans diplomasına (Universitat de Barcelona) ve Müze Çalışmaları ve Eleştirel Teori alanında yüksek lisans derecesine (Bağımsız Öğrenim Programı, MACBA/Universitat Autònoma de Barcelona) sahiptir. ZKM-Sanat ve Medya Merkezi Karlsruhe, Bielefelder Kunstverein (Bielefeld), Grimmuseum (Berlin), CCCB (Barselona), Instituto Cervantes (Berlin ve Münih), Instituto Cultural de León (Meksika), Para/Site Art Space (Hong Kong) ve Singapur Çağdaş Sanatlar Enstitüsü dahil olmak üzere birçok kurum için sergi küratörlüğü yaptı, ayrıca konuşmalar ve konferanslar düzenledi. 2008 yılında Prag’daki Ulusal Galeri’deki Prague Triennale’nin eş küratörlüğünü üstlendi. Küratörlük görevinin yanı sıra sanat yayınları ve dergilere deneme ve makaleler yazmaktadır.

Anna Laudel 

Eylül 2021 tarihi itibariyle Gümüşsuyu’ndaki yeni binasında sanatseverlerle buluşan Anna Laudel, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini sergilediği kapsamlı sergilere ev sahipliği yapmaya ve sanatçılarını uluslararası fuarlarda temsil etmeye devam etmektedir. Aynı anda birden fazla sergi ve etkinlik düzenlemeye olanak sağlayan ve yaklaşık 1000 metrekarelik alana yayılan galeri, İstanbul’un önde gelen dinamik güncel sanat merkezlerinden biri haline gelmenin yanı sıra, temsil  ettiği sanatçılarla birlikte büyüyerek daha fazla sanatsevere ulaşmayı amaçlamaktadır. 

Anna Laudel, 2019’da Almanya’nın Düsseldorf kentinde açtığı ikinci galeri mekanıyla bu alanda yürüttüğü çalışmalarını uluslararası bir boyuta taşıdı. Galeri, Düsseldorf’taki mekanında da Türkiye ve yurt dışından sanatçıların karma ve kişisel sergilerine yer vermektedir. 

Galerinin kurucusu Anna Laudel, aldığı eğitim ve içinde büyüdüğü güncel sanat ortamının etkisiyle açtığı galeriler ve yer aldığı fuarlarla sanatçılarına uluslararası imkanlar sunmayı hedeflemektedir. Galerilerin direktörlüğünü Ferhat Yeter yapmaktadır.