Kadının sanat tarihi boyunca süregelen bir imge olması, “Ben Bir Kadınım” sergisinde yeniden yorumlanıyor. Küratörlüğünü Dr. Feride Çelik’in üstlendiği ve farklı mesleklerden gelen Ayla İbar, Berfin Kıyıcı, Şela Yener ve Servil Değirmenci’yi bir araya getiren “Ben Bir Kadınım” sergisinde, seramik ve mix medya ile çalışılmış yaklaşık 80 eser yer alıyor. “Ben Bir Kadınım” sergisi 31 Mart-6 Nisan tarihleri arasında Nişantaşı Art 212’de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
Erkek hegemonyasının altında sıkışmış olan coğrafyamızdaki kadınların sorunlarına mercek tutmayı ve toplumda bir farkındalık yaratmayı amaçlayan “Ben bir Kadınım” sergisi 31 Mart-6 Nisan tarihleri arasında Art 212’de sanatseverlerle buluşuyor. Sanata gönül veren ve farklı mesleklerden gelen dört kadını aynı projede buluşturan “Ben Bir Kadınım” sergisinin küratörlüğünü Dr. Feride Çelik üstleniyor. Seramik ile farklı malzemelerin de kullanıldığı karma sergide yer alan sanat tutkunları Ayla İbar, Berfin Kıyıcı, Şela Yener ve Servil Değirmenci, çalışmalarıyla “Ben Bir Kadınım” demeye hazırlanıyor.
Küratör Dr. Feride Çelik “Şarkı sözlerinde, sanat tarihindeki ünlü tablolarda, filmlerde, romanlarda, sanatçıların eserlerinde herhalde en çok rastlanan figür ve konu kadındır. Sanatta ve hayatta bu kadar sıklıkla yeri olan kadının gerçek hayatta acaba neden önemi yoktur? Çünkü erkek doğumundan itibaren toplum tarafından ilahlaştırılır, kadın ise metalaştırılarak cinsel bir objeye dönüştürülür. Kısaca kültür kodlamalarımızdan gelen ayrımcılık hissinden kurtulamayız. Bu çerçeveden bakıldığında sergide yer alan her eserin bizlere “Ben Bir Kadınım” diye seslendiğini duyabiliriz” dedi.
Eser Sahipleri Hakkında:
Ayla İbar: İstanbul doğumlu, işletme ve sinema eğitiminin ardından bankacılık sektöründe yönetici olarak çalıştı. Bu dönemlerden başlayan eğitmenliğini sinema ile birleştirerek sinema eleştirmenliği, sinema tarihi eleştirmenliğine devam ediyor. Sanata olan ilgisini sanatın her dalındaki eğitim ve projelerle pekiştiriyor.
Berfin Kıyıcı: İstanbul doğumlu, siyaset bilimi eğitimini yurtiçinde ve yurt dışında tamamladı. Okul yıllarında başladığı Fransızca öğretmenliği kariyerine kurucusu olduğu yurt dışı eğitim ve danışmanlık şirketinde devam ediyor. Uzun yıllardır sanata olan ilgisini ise şimdilerde seramik ile devam ettiriyor.
Servil Değirmenci: Fizik mühendisliği ve işletme yüksek lisans eğitiminin ardından çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı ve proje yöneticiliği yaptı. Sanat tarihi ile başlayan sanat yolculuğuna heykel ardından seramik ile devam ediyor.
Şela Yener: Halka İlişkiler eğitiminin ardından profesyonel yaşamında kadın ve çocuklara yönelik finansal okur yazarlık eğitimi veren sosyal sorumluluk projelerinde yer aldı. Sanat ve kadının toplumdaki yeri üzerine projeler geliştirmeye ve uzun yıllardır ilgilendiği sanat yolculuğuna seramik ile devam ediyor.
Küratör Feride Çelik: Sanat yönetimi ve sanat kuramı alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Şu anda da serbest olarak sanat küratörü danışmanı ve eğitmeni olarak çalışmalarına devam ediyor.