İSTANBUL COMICS AND ART FESTIVAL Çizgiseverlerle Buluştu – Karaköy Mono

İstanbul Comics and Art Festival, zengin ve renkli programı ile çizginin dört farklı disiplini graffiti, çizgi roman, illüstrasyon ve animasyon sanatlarını bir araya getirdi.


Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival(İCAF), dopdolu programı ile çizgiseverlerle buluştu. Çizgi roman ve çizgiye dair tüm yaratıcı sanatları bir araya getiren İCAF, Saint Joseph Derneği Sosyal Tesisleri ve Moda All Saints Kilisesi’nde düzenlendi. Sevilen karikatüristleri, çizgi roman, animasyon, illüstrasyon, grafitti sanatçıları ve alternatif sanat performanslarını bünyesinde toplayan festival, workshoplara, söyleşilere, sanatçı oluşumlarının sergilerine ve imza günlerine ev sahipliği yaptı.


Yaratıcı etkinlikler ve renkli söyleşiler gerçekleşti

Festivalin ilk gününde İCAF tarafından, workshop alanı ve çeşitli stand alanlarında Bez Çanta, Boyama Atölyesi, VR Deneyim Alanı, Hand Lettering Workshop, Defter Yapım Atölyesi, Web Comic Workshop, Rock Painting Atölyesi, Marker Workshop, Draw Box, Porselen Boyama Atölyesi etkinlikleri gerçekleştirildi. All Saint Kilisesi’nde ise İrfan Sayar, Ethem Onur Bilgiç-Furkan Nuka Birgün söyleşileri düzenlendi. Farklı ülkelerden şehir temalı çarpıcı animasyon film gösterimleri yapıldı.

Festivalin açılış partisi ise Bant Mag. Havuz/Bina’da gerçekleşti. Yerli sahnenin özellikle hip-hop üretimleri ile tanınan isimlerinden DJ ve prodüktör Da Poet, kendine has düzenlemeleri ve eski kayıtlardan ilham aldığı üretimleriyle tanınan Grup Ses ve Bant Mag. ekibi DJ setin başındaydı.

Festivalin ikinci gününde ilk gün workshoplarının yanı sıra Kolaj Atölyesi, Mandala Atölyesi, İllüstrasyon Atölyesi, Fanzin Atölyesi, Stencil Atölyesi, Paper Cutting Atölyesi, Origami Wall Atölyesi ve Sulu Boya Atölyesi gerçekleştirildi. Yeni nesil çizerlerden Cem Güventürk, Selçuk Ören ve Sümeyye Gesgin’in söyleşisinin ardından Beril Ateş, Emrah Ablak, Kutlukhan Perker ve Devrim Kunter söyleşilerinde çizgiseverlerle buluştu. Gün boyu süren animasyon film gösterimlerinde ise Türkiye’nin yanı sıra Finlandiya, ABD ve İngiltere’den şehir temalı filmlerim gösterimi yapıldı.

Festivalin son gününde 18 workshop etkinliği düzenlendi. İlk iki gün gerçekleştirilen tüm workshop etkinliğinin yanı sıra E2 Genç Mühendisler-Lego Atölyesi, Tektonik Animasyon Atölyesi, Çizgi Roman Çizim Atölyesi ve Karakter Atölyesi’nde katılımcılar yaratıcı ve eğlenceli saatler geçirdi. Söyleşi etkinliklerinde Sedat Girgin, Ali Paşaoğlu-Çağıl, Ömerbaş-Esen Karol, Erdil Yaşaroğlu, Hicham Habchi ve Yıldıray Çınar çizgiseverlerle buluştu.  Hicham Habchi ve Yıldıray Çınar söyleşilerinde canlı çizim de yaptı. Festivalin son gününde yedi ülkeden on animasyon film gösterimi düzenlendi.

En iyi graffiti performansları

Bu yıl yine şehrin en iyi graffiti sanatçıları performanslarını gerçekleştirdiği İcaf’ta, graffiti sanatçıları arasında Brezilyalı sanatçı Manoel Quiterio Santos da yer aldı. Sanatçıların ve oluşumların birbirinden yaratıcı sahnelerine ev sahipliği yapan festivalde söyleşilere katılan Kutlukhan Perker “İnsomnia” kitabının lansmanını da yaptı.