TARANTA BABU
“Henri Barbusse’ün hatırasına bir seyirlik…”
Faşizmini özel bir kurguyla, bir dizi şiir-mektupla anlatır. Kitap, İtalya’ya resim öğrenmek için gelen Habeşistanlı (Etiyopya) bir delikanlının, karısına yazdığı mektuplardan oluşur. Asya ve Afrika dillerine merak saran bir İtalyan arkadaştan, paketle bir mektup gelir. Arkadaşının adını yazmak istemez Nâzım Hikmet. Başı belaya girer diye… Fakat, mektubunu olduğu gibi geçirdiğini söyler. Ulusal Faşist Partisi’nin kurucusu Benito Mussolini’den, Antik Roma’nın kurucuları Romulus ve Remus’a kadar, birbirinden farklı, onlarca göndermenin bulunduğu bir yapıt.
Olur olmadık yerlerde, gördükleri, çocuğundan tut emeklisine kadar herkesle çok konuşan diktatörler… Bir de tüm dünyayı konuşurlarken ne söylediklerine aldırmazlar. Dini, ahlaki, siyasi, bilimsel her konuda bir fikirleri vardır ve bunları insanlara dayatmak isterler. Daima haklı olduklarını düşünürler ve eleştirilmekten asla hoşlanmazlar. Yine kim olduklarına aldırmadan, sebepsiz yere herkese kızgındırlar, öfke saçarlar.
Cansu Fırıncı’ya emeği için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Tek kişilik oyun zordur. Seyirciyi tutmak, düşüncelerinin kaçmasına izin vermemek, heyecanlandırmak, sahnedeki oyuna odaklı tutmak zordur. Oyun esnasında sessizce hapşuran seyirciye “iyi yaşa” diyerek, sıra mektupları canlandırmanın hemen öncesinde seyircilere mektupları vererek yapmak istediğini ve başardığını görüyoruz.
Nâzım Hikmet hayranıysanız ve bu eserinin sahnede nasıl durduğunu görmek isterseniz önümüzdeki oyun takvimi şöyledir;
⦁ 17.01.2018 Çarşamba/20:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi / İstanbul
⦁ 19.01.2018 Cuma/20:00 Ankara Sanat Tiyatrosu / Ankara
⦁ 26.01.2018 Cuma/20:30 Altkat Sanat / İstanbul