“Sinema mı Netflix mi?” – Karaköy Mono

Tüketici Netflix kullanıyor ama
vizyon filmini sinemada istiyor!

Türkiye’nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, ‘Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre internetten dizi ya da film izleyenlerin yüzde 71’i Netflix, yüzde 36’sı Puhu TV, yüzde 22’si Blu TV, yüzde 9’u ise Apple TV kullanıyor. Ancak katılımcıların yüzde 60’ı yeni çıkan filmleri ev yerine sinemada izlemek istediğini söylüyor. Çoğunluk online platformların sinema sektörünü bitirmeyeceğini düşünüyor…

Türkiye’nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, sinema ve online dizi/film platformları kullanım alışkanlıklarına ilişkin bir araştırma hazırladı. Araştırmaya göre katılımcılar online olarak dizi/film izlemeye devam ederken yeni çıkan filmleri sinemada izlemeyi tercih ediyor. Gelecekte ise Netflix gibi online platformların sinema sektörünü bitirmeyeceğini düşünüyor.

DORinsight’ın 1- 4 Mart 2019 tarihleri arasında online olarak tamamlanan Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması’na; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup çalışan 5.313 kişi katıldı. Araştırma kapsamında, katılımcılara film ve dizi izleme alışkanlıkları ile ilgili sorular yöneltildi. Katılımcıların yüzde 76’sı internetten dizi ya da film izlerken, yüzde 24’ü internetten dizi ya da film izlemediklerini belirtti. Çalışmadan çıkan ilginç sonuçlar ise şöyle oldu:

En çok kullanıcı Netflix’te

İnternetten dizi ya da film izleyen katılımcıların yüzde 71’i Netflix platformunu kullandığını, yüzde 36’sı Puhu TV, yüzde 22’si BluTV, yüzde 9’u ise Apple TV kullandığını belirtiyor.

Ayda 21-30 TL ödeniyor

Bu platformlara ücretli üye olan kişilerin yüzde 35’i ortalama olarak 21-30 TL fatura ödediğini, yüzde 33’ü 31 TL ve üzeri, yüzde 28’i 11-20 TL, yüzde 4’ü ise 0-10 TL fatura ödediğini dile getiriyor.

Ayda 1 kez sinemaya gidiyoruz

Katılımcıların yüzde 44’ü ortalama olarak ayda 1 kez sinemaya gittiğini söylerken, yüzde 24’ü 2 kez, yüzde 22’si sinemaya hiç gitmediğini ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 6’sı 3 kez sinemaya gittiğini, yüzde 4’ü ise 4 kez üzeri sinemaya gittiğini belirtiyor.

Vizyon filmleri için sinema

Yüzde 60’ı yeni çıkan vizyon filmlerini sinemada izlemeyi tercih ederken, yüzde 40’ı evde online platformlarda film izlemek istediğini söylüyor.

‘Sinema sektörü bitmeyecek’

Katılımcıların yüzde 53’ü online TV/dizi platformlarının gelecekte sinema sektörünü bitirmeyeceğini, yüzde 47’si ise bitireceğini düşünüyor.

Online dizi/filmi TV ve bilgisayardan izliyoruz

Katılımcıların yüzde 82’si evde film ve dizileri TV’den izlediklerini, yüzde 63’ü bilgisayardan, yüzde 33’ü telefondan, yüzde 18’i ise tabletten izlediklerini anlatıyor.

En çok nerede izleniyor?

Katılımcıların yüzde 75’i online TV/dizi platformlarını mobil olarak en çok evde izlediklerini, yüzde 11’i otobüste, yüzde 5’i otomobilde, yüzde 3’ü metrobüste, yüzde 1’i vapurda izlediklerini dile getiriyor.

DORinsight hakkında:

Hitay Holding bünyesinde kurulan DORinsight, 1,2 milyonun üzerinde kayıtlı üyesiyle Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketidir. Online araştırmalar alanında uzmanlaşan DORinsight, değişen tüketici ihtiyaçlarına yönelik yeni bakış açıları geliştirilmesi için öneriler sunar. Dünya Araştırmacılar Birliği (ESOMAR) ve Türkiye Araştırmacılar Birliği (TÜAD) üyesi olan DORinsight, tüm araştırma çalışmalarını, söz konusu birliklerin kalite standartlarına, etik düzenlemelerine ve bilimsel metotlarına uygun olarak yürütür.