“DÜŞÜNDÜRÜCÜ TABAKLAR…” – Karaköy Mono

Hilton İstanbul Bomonti’den Contemporary İstanbul’a özel anlamlı proje “Düşündürücü tabaklarla kurgulanmış bir sofra”

Şehrin en büyük oteli Hilton İstanbul Bomonti, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerilerini, sanatçılarını, koleksiyonerlerini ve çok sayıda sanatseveri İstanbul’da bir araya getiren Contemporary İstanbul öncesinde çok özel bir projeyi hayata geçirdi.10 Eylül tarihinde lansmanı yapılan Hilton İstanbul Bomonti Executive Şefi Alexis Atlamazoğlu’nun sanatçı Burcu Yağcıoğlu ile birlikte hazırladığı “Arkandan Ağlar” projesi, içinde bulunduğumuz tüketim çılgınlığına eleştiri getirirken, katılımcılardan da takdir topladı.

Geçtiğimiz yıl Hisler ve Hafızalar: Bomonti projesi ile büyük beğeni toplayan Hilton İstanbul Bomonti, çağdaş sanatın en iyi örneklerinin bir arada sunulduğu Contemporary İstanbul’da bu yıl otellerdeki bilinçli tüketim konusuna dikkat çekiyor. 10 Eylül günü özel bir davetle Contemporary İstanbul için hazırladığı “Arkandan Ağlar” projesini seçkin davetlilerin ve basın mensuplarının katılımıyla duyuran Hilton İstanbul Bomonti, hazırladığı tabak sunumları ile içinde bulunduğumuz tüketim çılgınlığına eleştirel bir yaklaşım sunarken, toplumda önemli bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Hilton İstanbul Bomonti Executive Şefi Alexis Atlamazoğlu, projeyle ilgili “Yaşadığımızın toplumda, bilinçli gıda tüketimine teşvik konusunda biz otellere büyük iş düşüyor. Dünyada gıdaya duyulan ihtiyaç bu kadar fazla iken onu verimli kullanmamız gerekiyor. Çöpe attığımız gıdaların aslında bir başkasının yiyeceği olabileceği düşüncesiyle bu konuda toplumsal farkındalığın artmasını amaçlıyor ve buna yönelik uygulamalar gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Lansmanda “Arkandan ağlar” projesinin dayandığı temel noktaları dile getiren sanatçı Burcu Yağcıoğlu ise “‘Arkandan ağlar’ anne babaların çocuklarını tabaklarındaki yemeği bitirmeye ikna etmek için söyledikleri sözdür. Arkandan koşar, arkandan kovalar gibi tehdit ve korku öğeleri içeren versiyonları da mevcuttur. Fakat arkandan ağlar vicdanları ve suçluluk duygularını harekete geçirmeyi amaçlaması bakımından diğerlerinden ayrılır. Arkamızdan ağlayanlar tabakta bıraktıklarımız, yemediklerimizdir. Bunlar yemek olmaktan çıkmak üzere olan, fakat henüz çöp de sayılamayacak maddelerdir. Bu maddelerden dünyada her sene 1.3 milyon ton üretilir; yani üretilen tüm besinin üçte biri kadarı.” dedi.

Hilton’un dünya genelindeki otelleri, 2018 yılında 1 milyon tondan fazla organik atığı, gıda öğütücüler sayesinde gübreleştirerek çöpe atılmasından kurtardı. Dünyaca ünlü turizm zinciri, 2008 yılından beri de tüm gıda atıklarını %32 oranında azaltmayı da başardı.

Hilton’un gıda tasarrufu konusundaki 2030 hedefleri de oldukça dikkat çekici. 11 yılın sonunda çöpe giden gıdalar dahil otellerin tüm atıklarını %50 azaltmayı hedefleyen Hilton markası, yerel kanunların elverdiği yerlerde otellerini gıda bağışı programlarına katılmaya teşvik ediyor.

Önümüzdeki günlerde artan otel yemeklerini kategorilere ayırarak hangi gıdadan ne kadar israf olduğunu ölçümleyebilecekleri bir gıda atık yönetimi programına geçecek olan Hilton İstanbul Bomonti, bu programla birlikte israf edilen gıdaları tespit ederek bu durumu önlemeye yönelik tedbirler almaya başlayacak.