Ihlamur ağacı Avrupa’ya özgü bir bitkidir. Serin ve ılıman iklimlerde cadde ya da bahçe ağacı olarak yaygın bir biçimde görülür. 20-40 metre boya erişir. Yaşlandıkça çatlayan düz, gri bir kabuğu vardır. Yaprakları asimetrik kalp biçiminde, kenarları tırtıklıdır. Tatlı kokulu açık sarı çiçekleri göbekler halinde açar ve uzun, yeşilimsi sarı bürgülerle yaprak saplarına bağlanır.
KULLANILAN KISIMLARI
Çiçek ve Bürgü
- Çiçekler hem yabani, hem yetiştirilmiş ağaçlardan, çiçeklerin üçte ikisi açtığında toplanır. Güneş ışığından uzakta, ince tabakalar halinde yayılarak kurutulur.
- Ihlamur çiçeği çay olarak içilir.
Bileşenleri
- Ihlamur çiçekleri fenolik asitler, proantosiyanidler, taninler, flavonoitler, bitki zamkları ve az miktarda yatıştırıcı etkisi olan bir uçucu yağ içerir.
Tedavi Amaçlı Kullanımı
- Ihlamur çiçekleri dahili olarak kullanıldığında her türlü hafif uyku bozukluğuna ve anksiyete ya da huzursuzluk gibi psikolojik sorunlara karşı önerilir. 2001’de Portekizli bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada, küçük yapraklı ıhlamur ile (tilia cordata) büyük yapraklı ıhlamurun (tilia platyphyllos) bir melezinin çiçeklerinin yatıştırıcı etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bitkinin antispazmodik etkisi halen yalnızca in vitro araştırmalarda gösterilmiş olmakla beraber, bu araştırmalar sırasında idrar söktürücü özellikleri de ortaya çıkarılmıştır.
- Ihlamur çiçekleri yüksek tansiyon, damarlarda yağ tortuları birikimi (damar açıcı özelliğinden dolayı) ve özellikle de migren tedavisinde önerilmektedir.
- Ihlamur eskiden beri yukarıda yukarıda belirtilen durumların herhangi biri stres ya da anksiyete kaynaklıysa veya bu nedenlerle ağırlaşıyorsa önerilir.
- Ihlamur çiçekleri harici olarak solüsyon halinde kullanıldığında çatlamış ve soyulmuş derinin, böcek sokmalarının ve diğer cilt tahrişlerinin tedavisinde de yararlıdır.
Yetiştirilmesi
- Yaz başında mis gibi kokarak bahçelere güzellik katan bu ağaç, güneşli konumda nemli, geçirgen toprağa dikilir.
- Ağaçlar olgunken ekilen tohumlardan yetişebilir. Serin iklimi sever.
Hazırlanması ve Dozu
Hafif uyku bozuklukları, anksiyete ve stres tedavisinde:
- ÇAY: 2-4 gr kurutulmuş çiçek 1 bardak kaynar suda bekletilip süzülür. Stres ve anksiyeteye karşı günde 3 bardak içilir. Uykuya yardımcı olması için yatmadan önce 1 bardak içilir.
Çatlamış, soyulmuş ciltler ve böcek sokmalarına karşı:
- SOLÜSYON (IHLAMUR BAZLI): Sorunlu bölgeye günde birkaç kez uygulanır. Belirtiler devam ederse hekime danışılmalıdır.
Uyarılar
- Kalp fonksiyonunu etkileyebileceğinden belirtilen doz aşılmamalıdır.
- Kalp rahatsızları olanlar ıhlamur çiçeklerini hekime danışmadan kullanmamalıdır.
- Hamile ve emziren kadınlar ıhlamur çiçeği kullanmamalıdır.