Galeri Bohem ve “Ustaların Buluşması”
Burcu Erkal Salman’ın öncülüğünde yaklaşık 3 yıl önce ilk sergisiyle açılan Bohem Galeri birçok gelişme kaydettikten, sosyal sorumluluk projelerinden, birçok sanatçıyla çalıştıktan ve sanatseverlere ulaştıktan sonra taşınmaya karar verdi. İlk başlarda Nişantaşı’ndaki geleneksel galeri anlayışına yeni bir boyut getirmeyi, yediden yetmişe herkesle atölyeler, sergiler düzenlemeyi misyon haline getirmiş olan Galeri Bohem, 60’dan fazla sergi, 1 Sanat Fuarı ve 3 workshop daha dahil olmak üzere birçok farklı türde etkinliklere ev sahipliği de yaptı.
Aynı zamanda tarihi bir binaya taşınmış olan Galeri Bohem’de sanatçılar yepyeni atölyeler, seminerler gerçekleştirecek.
Bohem’in yeni adresindeki yaptığı ilk sergi 4 büyük usta sanatçının oldu. En gencinin 70 yaşında olduğu bir grup sanatçı… Türkiye’nin değerli üniversitelerine yolları düşmüş 4 sanatçı… Adnan Çoker, Özdemir Altan, Devrim Erbil ve Balkan Naci İslimyeli. Yıllardır faaliyetlerini sürdüren 4 usta sanatçının kendi eserlerinin yanı sıra yetiştirdikleri öğrencilerin de eserleri bu sergiye dahil. Bugünün ve yarının da sanatçıları olan isimlerin sergide yer alanları, Hülya Düzenli, Bahar Kocaman ve Semra Hasgüleç, Zeynep Konca ile Halit Aker, Esra Meral Demircan, Şermin Seval ile Nihal Sak.
Türk resminin yaklaşık son 50 yılının panaroması, öğrenciler ve ustaların eserleriyle Bohem’in yeni mekânında sanatseverlere sunuluyor.
13 Ocak Cumartesi günü Tünel’de yer alan yeni mekanlarında, usta sanatçıları ve öğrencileri büyük bir ilgiye boğan ve mutlu eden onlarca insanla güzel bir açılış gerçekleştirildi. Birbirinden farklı onlarca çeşit resim ve teknikleri tek bir ortamda görüp, inceleyebileceğiniz bu sergi 3 Şubat’a kadar sanatseverlere açık.
Adnan Çoker: 1927’de İstanbul’da dünyaya geldi. İlk kez Zeki Kocamemi’nin atölyesinde, 1945 yılında çalışmaya başladı. Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden birisi olan ve aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesinde profesörlük yapmakta olan Çoker’in sanat anlayışı, çağın özellikleri ile ülke kültüründen gelen etkileri birleştirmek diyebiliriz.
Özdemir Altan: 1931’de Konya’da dünyaya geldi. İDGSA Resim bölümü Zeki Faik İzer atölyesini bitirdikten sonra Paris Bienalleri başta olmak üzere çok sayıda uluslararası ve ulusal etkinliklere katıldı, çok sayıda kişisel sergi açtı. Aynı zamanda yazar ve konferansçı olarak yaygın bir isim yaptı. Popart ve özellikle postmodern’i Türkiye’de geliştiren ilk kişi oldu. Kendine özgü kurgu dünyası ile Çağdaş Türk resminin gelişimine katkıda bulunarak yazgısına yön veren ve bugünün Türk resminde kendi kuşağı ve kendinden sonraki sanatçıların neredeyse tamamını etkileyen tek sanatçı olduğu görülmektedir. Kendisi bu konuda “Sanatçı referans verir, etki kaçınılmazdır; yöntem değil, sonuç önemlidir,” demektedir.
Devrim Erbil: 1937’de Uşak’ta dünyaya gelen Erbil, 1955 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimi gördü. Birçok sanatçının atölyelerinde yer aldıktan sonra Madrid ve Barcelona’da araştırma ve incelemeler yaptı. Yurtdışında ve Türkiye’de yüzlerce sergi açtı. Birçok eseri dünya çapında müzelerde yer almaktadır. Erbil’i resmin şairi diye anabilir, İstanbul tutkusuyla doğanın ritmini, gizemini yakalamaya çalıştığını söyleyebiliriz.
Balkan Naci İslimyeli: 20 Ekim 1947’de Adapazarı’nda doğdu, 1972 yılında birincilikle Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi-Resim bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan sonra farklı ülkelerde sanatsal araştırmalar yaptı. 1996’da Profesörlüğe yükseldi. Aynı zamanda sinema alanında sanat yönetmenliği de yaptı. Başta New York olmak üzere Amerika ve Avrupa’nın pek çok kentinde sergiler açarken, Türkiye’de 50’nin üzerinde kişisel sergi gerçekleştirdi.