Glenn Ligon ve İtalya’daki İlk Solo Sergisi İçin Yeni Bölge – Karaköy Mono

Amerikan sanatçı Napoli’deki sergisinde yeni teknikler deniyor ve göçü ele alıyor.

Glenn Ligon’s Notes for a Poem on the Third World @Thomas Dane Gallery

Amerika’nın en göze çarpan ve etkili sanatçılarından biri olan Glenn Ligon, sanatını İtalya’daki ilk solo sergisiyle yeni bir üslupsal yöne taşıyor. En ünlü yazı tabanlı resimlerini 1980’lerde yapmaya başlayan sanatçı, yeni ipek baskı ve mürekkep kalemleriyle yaptığı resimlerin metinleri “yeni bir soyut seviyeye” çıkardığını söylüyor. Napoli’de Thomas Dane Galerisi’ndeki Şiirdeki Sergi, Her Şeye Bir Çözüm (28 Temmuz’a kadar görülebilir) aynı zamanda Bronx’lu sanatçının devam eden politik endişelerini iki yeni neon heykel üzerinden yansıtıyor. Bu iki heykel göç sorununu Napoli bağlamında keşfediyor.

Sanatçı Walt Whitman, Gertrude Stein ve James Baldwin gibi yazarların özelleştirilmiş metinlerini sıklıkla metin eserlerinde kullanıyor. Comrades and Lovers –  2015’te New York’taki New School Üniversitesi’nde 400 fitlik neon bir enstalasyon – için Ligon Whitman’ın şiir derlemesi olan Leaves of Grass’ın (1855) üzerine çizdi. Ligon’un Napoli’deki sergisindeYabancı serisindeki(1966’da başlayan) iki resim, yağ çubuğu ve kömür tozuyla yapıldı, Baldwin’in 1953 yılında yazdığı Stranger in the Village makalesini bünyesine katıyor.

Ancak Napoli’deki eserlerin çoğu metinle değil tek harflerle başlıyor. “Genelde belirli bir metinle başlayarak resim yapıyorum. Ama bu  bir ayrılış,” diyor Ligon. “Bu eserlere harf şablonlarıyla çizerek, sonra bu çizimleri gravürelere dönüştürerek başladım. Gravürler sonra bazıları beyaz arka plana sahip, bazıları üzerine siyah çizilmiş serigrafi baskıya dönüştürüldü.”

Glenn Ligon’nun sergisinin Napoli’deki Thomas Dane Gallery’sindeki enstalasyon görünümü @Thomas Dane Gallery

Köleliğin tarihini (Runaways, 1993) ve sivil haklar hareketini (Condition Report, 2000) geçmişte keşfetmiş olan Ligon, Napoli’deki sergide göçe ve  mültecilere Notes for a Poem on the Third World eseriyle değiniyor. Geniş kapsamlı parça, sanatçının ellerini siyah neon ile tasvir ediyor. Başlık İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin hiçbir zaman gerçekleştirilmemiş bir film projesinden alıyor, kendisi eserini Hindistan’da, Afrika’da ve “Amerika’nın siyahi gettolarında” çekmek istedi ancak 1975 yılında öldürüldü.

“Pasolini büyüleyici bir figür ve ona saygı duruşu niteliğinde bazı eserler yapmak istedim. Ellerimin farklı pozisyonlardaki izlerini temel alan bir Neon [eserler] serisi yapmayı planladım. Bu eserlerden sergide olan biri beş bölümün ilki. Bu, Pasolini ve onun ‘başka bir yerin keşfi’ile başkasına ‘yardım eli uzatmak’ düşüncesiyle bir ilişkiye sahip. Bu iki neondan el Amerika bağlamında denizi ya da Amerika’daki Siyah Yaşam Önemlidir protestolarında kaldırılan elleri yansıtıyor.” Diyor Ligon.

Bir başka neon eser Siete Ospiti (sizler misafirlersiniz) kelimelerinin mavi harflerle yazılmasından oluşuyor. Bu söz Bologna ve Napoli arasındaki bir futbol maçında bayrağı süslüyordu. Bu eserler göç dalgaları almış güney İtalyan şehrinin özel anlamını vurguluyor. “Oraya has bir tarihi ve yoğunluğu olan Napoli’de eser sergilemek ilginç. Eserlerin farklı bir bağlamda nasıl bir karşılık bulacağını görmek istiyorum,” diyor Ligon.

Peki bir sanatçı Amerika Birleşik Devletleri’nin şu anki haliyle ne yapar? “Amerikan politik durumunun kaçınılmazlığı ve aciliyetine bir ara verip başka kültürler hakkında düşünmek güzel. Amerika Brileşik Devletleri dünya değil! Ve şimdilik özellikle çılgın bir başkanımız var,” diyor Ligon.

Çevirmen: Ece Uyumaz.

Kaynak