Sevgi Dolu Bir Müzikal: Marko Paşa – Karaköy Mono

Cumhuriyet tarihinin en eski sanayi kuruluşlarından biri olan Kelebek Mobilya’nın faaliyete geçtiği 1935’li yılları ele alan, başrollerini Behzat ve Süheyl Uygur kardeşlerin paylaştığı, Marko Paşa Müzikali, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel Kelebek Sahnesi’nde perdesini açtı.

Marko Paşa oyunu Avusturyalı gazeteci, oyuncu ve yazar Franz Von Schönthan ile oyuncu ve oyun yazarı Gustav Kadelburg tarafından yazılıyor.

Bundan 25 yıl önce büyük usta Nejat Uygur’un oynadığı Marko Paşa oyunu, bu kez bir müzikal olarak tiyatroseverlerin beğenisine sunulmuş. Tiyatro mirasını babalarından büyük bir onurla devralan Behzat ve Süheyl Uygur kardeşler, klasik oyunlarından Marko Paşa’yı farklı bir yorumla sahnelemeye karar veriyor ve bir müzikale dönüştürüyor.
Oldukça dinamik ve çoşku dolu bu müzikalde kareografilerin ve söylenen yaklaşık 15 şarkının harika olduğunu belirtmek gerek. Müzikal seven biri olarak oyundaki ritmik etkenlerin ve kareografilerin olağanüstü hazırlandığını da.


Oyun, Marko Paşa’nın konağında geçmektedir. Paşa, eşi, çocukları, bir iç güveysi damat ve onun çocukluk arkadaşı etrafında dönmektedir. Damadını ezen, sadece onunla kalmayıp konak içinde yaşayanlara da hükmeden Paşa. Bir yandan toplumda alışılmış ve normal görünmeye başlanan yalana da değinmekte. Ne kadar lüzumsuz olduğunu açıklayacak bir dizi olayı oyunda görmekteyiz. Daima yalansız bir yaşam formunun olası olduğunu da görmekteyiz. Aynı zamanda her şeyi iletişim, saygı ve sevgiyle çözebileceğimizi de. Oyunun sonunda, gizlenmiş bir karakter insanoğluna her şeyi yaptırabilen; AŞK ile çıkagelir.
Türkiye çapında turne yaptıktan sonra 14 Şubat’ta gösterim yapan Marko Paşa Müzikali için en büyük teşekkür Uğur Babürhan’a aittir. Müzikale ve günümüze uyarlanmasında, sahne dekorunda, yönetmenliğinde, şarkıların sözlerini yazarak ve bir Marko Paşa’yı ustaca sahneleyerek karşımıza çıkmakta. Bu eğlenceli oyun, esprileriyle toplumsal ve siyasal süreçlere de değinmekte.
Önümüzdeki gösterim tarihlerini henüz bilmiyoruz fakat takip edip gitmenizi önereceğimiz bir oyun.