Truva Savaşı – Karaköy Mono

Antik Yunanlıların atalarının en büyük zaferi olarak gördükleri, Truva şehriyle verilen savaş aynı adı taşıyan ünlü at maketiyle son bulmuştur. Truva Atı ile tanınan bu destanı sürükleyici kılansa beklenen son değil, kahramanlar ve tanrıların kıyasıya mücadelesidir.

Dokuz yıllık savaşın sebebi ise Truva prensi Paris’in bir yarışmada Aphrodite’yi üç tanrıça arasından en güzeli olarak seçmesi ve Aphrodite’nin ödül olarak Paris’e yaşayan en güzel ölümlü Helen’i vaat etmesidir. Paris sahip olduğu ilahi destekle Helen’i kaçırır ve yapılan bir anlaşma gereği, kocası dâhil Helen’e bekârken talip olmuş bütün komutanlar askerlerini toplayıp iş birliği içinde savaşa katılır. Zeus iki cepheye de müdahale etse de bir taraf seçmez ancak Hera, Poseidon, Athene açıkça Yunanlıları; Apollo, Aphrodite, Ares Truvalıları destekler.
Olayların sonuçlanmasını anlatan Homeros, metnine savaşın son yılından başlar. Yunan komutanlar Agamemnon ve Achilles’in savaş ödülü olan bir kadını paylaşamamalarıyla Achilles devam etmeyi reddeder ve adamlarını alıp kenara çekilir. Hem moral hem güç olarak eksilen Yunanlılar, Truva prensi ve Paris’in kardeşi olan Hector tarafından yönetilen orduyla büyük kayba uğrar. Hala egosunu yenemeyip Agamemnon’dan özür bekleyen Achilles, en yakın arkadaşını kendi zırhıyla giydirmeye karar verir ve kendi adamlarıyla birlikte savaşmaya yollar. Achilles’in döndüğünü düşünen askerler hayli ilerleme kaydeder fakat uzunca savaşan sahte Achilles, Hector tarafından öldürülür.

En yakın arkadaşının ölümüyle köpüren Achilles, tanrıların demircisi tarafından yapılmış muazzam yeni zırhıyla intikam için savaşa döner. Hector ile birbirlerini üç defa Truva duvarları etrafında kovaladıktan sonra Achilles, uzunca beklenen karşılaşmalarında Truva prensini öldürür. Öfkesi dinmeyence, cesedi bileklerinden arabasına bağlar ve her gün arkadaşının mezarı etrafında sürüklemeye başlar. Truva kralının yalvarmaları yetmeyip ancak tanrıların zoruyla ikna olan Achilles, cesedi defnedilmesi için istemeyerek Hector’un ailesine verir. Şehrin kahramanının cenazesiyle sonlanan İlyada Destanı Yunanlıların galibiyetinin sebebi olan Truva Atını kapsamaz.

Savaşın bitimi Odysseia ve Aeneis’de devam eder. Achilles topuğuna isabet eden okla Paris tarafından öldürülür ve son atakları olarak Yunanlılar Truva Atını inşa ederler. Odyssey’nin fikri olan maketin içine askerler yerleştirilir ve Truva şehrine hediye edilir. Pes ettiklerini ilan ettikten sonra Truva Atı’nı de Athene tanrıçasına, güvenli bir yolculuk için adak olarak açıklayan Yunanlılar gemileriyle gözden kaybolacak bir mesafede uzaklaşır, pusuya yatarlar. Gece karanlığında atın içine saklanmış askerler ordunun kalanını şehre alırlar ve tüm Truva’yı kül ederler.

Her şey olup bittiğinde harap edilen Truva’dan arda kalan kahramanlar, Aeneis’de anlatıldığı üzere, İtalya’ya kaçıp Roma medeniyetini kurarlar. Paris aldığı bir yara sonucu ölür, Helen ve kocası Menelaus evlerine dönerler. Odyssey evine dönmeye çalışırken bin bir maceraya karışır ve Odysseia adlı destanı oluşturur. Oresteia adlı trajedi üçlemesinde anlatıldığı üzere ise Agamemnon evine vardığı gün eşi tarafından küvetinde öldürülür. Sadece bir çifti kapsaması gereken ihanet ise bir şehrin sonu ve onlarca rivayete önayak olmuştur.

Hazırlayan: Ece Göç