ORIENTEERING
Oryantiring olarak Türkçemize geçen bu spor dalı; harita yardımı ile yön bulmayı gerektiren zor koşullu arazide gerçekleştirilir. Her ne kadar farklı arazi seçenekleri olsa da genellikle ormanlar tercih edilmektedir.
Yarışmacıların özellikle hava ve arazi koşullarına dikkat etmeleri gerekmektedir aksi takdirde, rahat koşamayıp, soğuk havadan etkilenilebilirler. Soğuk havada oryantiring yaparken kesinlikle eldiven kullanmalısınız yoksa haritayı tutarken benim yaşadığım gibi parmaklarınızı hissetmemeye başlayabilirsiniz. Haritada gösterili yerlere sırasıyla gitmek ve kayıt cihazlarına SI cihazının okutulduğundan emin olunması diskalifiye olunmaması için önemli. Haritayı okuyabilmeniz lazım yoksa bir bataklıktan geçeceğinizi önceden kestiremeyip yolunuzu daha da uzatabilir ya da bataklığa düşebilirsiniz…
Parkurlar yürütücüler tarafından seçilerek farklı farklı kademelerden oluşturuluyor. Örneğin; yeni başlayan, kısa, orta ve uzun gibi kademeler. Hiçbir kulübe üye olmadan da ferdi olarak katılım sağlayabilmektesiniz. Ben bir arkadaşım sayesinde ulaştığım IOG’un düzenlediği bu etkinliğe, 07 Ocak tarihinde katıldım ve oldukça keyif aldığımı belirtmem gerek. Yüzden fazla katılımcıyla karşılaştım ve her yaştan insanları görmenin yanı sıra farklı milletlerden de insanlarla karşılaştım. Evrensel bir spor olmasının güzel yanlarından biri de bu olsa gerek. Başta sadece yürüyüş olacağını düşünerek hazırlıksız gitmem biraz afallamama sebep oldu. Uzun süredir bu sporla ilgilenen, oldukça deneyimli birinden harita ve parkurla ilgili kısa bir eğitim aldıktan sonra başlamaya hazırdım. Herkesin koşmak için ısındığını ve hazırlık yaptığını görünce galeyana gelip ben de ısınmaya başladım. SI cihazını okuttuktan sonra koşmaya başladım ve ormanda koşmak bir süre sonra sadece SI cihazını gidip okutmanın dışına çıktı. Güneşin altında soğuğa aldırmaksızın koşmak, küçük çukurların üstünden atlamanın özgürlüğünü tatmak çok güzeldi. Şehir hayatından yaklaşık 1 saat de olsa uzaklaşmak ve bunu yaparken aynı zamanda keyifle spor yapıyor olmak harikulade ve tatmanız gereken bir deneyim.
Federasyonlar tarafından belirlenen kurallar şöyledir:
Sporcular, kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki cihaza ellerinde bulunan SI cihazlarını okutarak hedefte olduklarını kanıtlarlar. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi kara verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genllikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.
İOG yani İstanbul Orienteering Spor Kulübü, 2000’li yılların başında bir grup oryantiring severin bir araya gelmesiyle İstanbul Orienteering Grubu olarak oluşmuş bir topluluktur. Oryantiringe gönülden bağlı olan bu grup günümüzde hala devam eden antrenmanların temelini atarak İOG’nin serüvenini başlatmışlardır. Zaman içerisinde antrenmanlara daha çok kişi katılmaya başlamış ve oryantiringin bilinirliği hızla artmaya başlamıştır. Gittikçe yeni üyeler edinen bu grubun adı 18.02.2003 tarihinde dernek statüsünü kazanarak İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği olmuştur.
İOG, oryantiringin hem sportif açıdan hem de organizasyon açısından deneyimlere dayalı olması nedeniyle üyeleri ve sporcuları arasında deneyimlerin paylaşılması adına spora gönülden bağlı kişileri çatısı altında toparlar ve eğitimler düzenler. Dernek tüzüğünde yazan şartları yerine getiren herkes İOG’nin sporcusu ya da üyesi olabilmektedir. İOG tamamıyla amatör bir ruhla bir araya gelen gönüllerin oluşturuğu bir dernektir. Tüm üyeler “Ben organize edilmesine yardım etmezsem sporcu olarak katılabileceğim bir organizasyon olmaz” mantığını güder ve kendi tatil günlerinden ödün vererek etkinlikleri gerçekleştirirler
Her hafta düzenlenen etkinliklere katılmak için IOG’a https://www.iog.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
*Fotoğraflar https://www.ist5days.com/adresinden alınmıştır.